Lokalno

Objavljen razpis za upravljavca obalnega zavetišča

Obalno zavetišče za živali v Dvorih pri Sv. Antonu bo z januarjem dobilo novega upravljavca, ki bo javno službo opravljal za obdobje petih let. Občine Piran, Izola, Ankaran in Mestna občina Koper, ustanoviteljice zavetišča, so pred dnevi objavile javni razpis, na katerega se lahko zainteresirani prijavijo do vključno 20. decembra.

 

 

Pri izbiri izvajalca javne službe bodo poseben poudarek namenile programu oskrbe živali in izboljšanju procesa iskanja trajnega doma zanje, so občine zapisale v skupnem sporočilu za javnost.

Izbrani izvajalec bo v okviru javne službe s področja zaščite živali za naslednjih pet let skrbel za namestitev in oskrbo zapuščenih živali ter zagotavljanje veterinarske pomoči. Ob tem bo skrbel za sprejem prijav, ulov in prevoz živali v zavetišče, iskanje skrbnikov izgubljenih živali oz. prodajo ali oddajo živali novim lastnikom.

Tako kot do zdaj bo moral ažurno voditi register psov in zbirko podatkov v obsegu in na način, ki je določen s pravilnikom o pogojih za zavetišča za zapuščene živali, zagotavljati veterinarsko-sanitarni red v zavetišču ter skrbeti za tekoče vzdrževanje celotne infrastrukture.

Na razpis se lahko prijavijo tako fizične kot pravne osebe, registrirane za izvajanje javne službe na področju zaščite živali, ki morajo izpolnjevati osnovne pogoje za nemoteno in kakovostno izvajanje te dejavnosti. Med drugim bo moralo zavetišče obratovati vse dni v tednu, medtem ko je izvajanje uradnih ur omejeno na najmanj štiri ure dnevno od ponedeljka do sobote. Od tega morajo biti uradne ure dva dni v tednu tudi v popoldanskem času. S tem želijo občine urnik približati občanom in drugim obiskovalcem zavetišča.

Prispele ponudbe bo pregledala posebna komisija in jih ovrednotila na podlagi strokovne, organizacijske in finančne usposobljenosti prijavitelja, predloga izvedbenega programa oskrbe živali, ki mora vsebovati tudi program promocije in obveščanja javnosti o delovanju zavetišča, ter preteklih izkušenj s tega področja, so še zapisale občine.

Z zavetiščem upravlja javno podjetje Marjetica Koper, ki je njegovo upravljanje sprva interventno prevzela leta 2015. Pred tem je z zavetiščem upravljalo Obalno društvo proti mučenju živali, a je veterinarska inšpekcija ugotovila več nepravilnosti v njegovem delovanju.

V preteklih tednih so sicer zaokrožile govorice o pritiskih na vodstvo Marjetice, naj ne kandidira na prihajajočem razpisu. So pa v sindikatu Marjetice opozorili na potrebo po dodatnih sredstvih za delovanje zavetišča.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button