Občina Krško od leta 2007 do lani načrpala 30 milijonov evrov evropskega denarja

Občina Krško je od leta 2007 do lani skupaj načrpala 30 milijonov evrov različne evropske podpore. Navedeno denarno podporo so vložili oz. porabili za pomembne prenove, izboljšavo prometne in druge infrastrukture ter različne projekte, je na nedavni novinarski konferenci ob občinskem prazniku povedala direktorica krške občinske uprave Melita Čopar.

Ker si evropsko denarno podporo želijo zagotoviti tudi v novem finančnem obdobju, že pripravljajo projekte, je dodala direktorica in hkrati opozorila, da je sicer ta odvisna od sistema, ki ga bo za zagotovitev nadaljnjega črpanja pripravil pristojni državni upravni organ.

Nove projekte sicer pripravljajo, ker vedo, da so ti podlaga za uspešno črpanje, je še dejala Čoparjeva.

Po občinskih podatkih so bili med večjimi projekti, podprtimi z evropskimi denarnimi vložki, v Občini Krško izboljšava vodovodnega sistema, celovita prenova gradu Rajhenburg nad Brestanico, prenova meščanske t. i. Mencingerjeve hiše in Valvasorjevega kompleksa z Mestnim muzejem Krško.

Prenovili so veliko dvorano Kulturnega doma Krško, krško staro mestno jedro, izvedli energetske sanacije osnovnih šol v Krškem, Leskovcu pri Krškem, Brestanici, Koprivnici in v Podbočju, drugi del naložbe v namakalni sistem Kalce-Naklo in komasacije ter agromelioracije na Krškem polju.

Zgradili so krško obvoznico in druge ceste, Dnevni center za starejše, vzpostavili Večgeneracijski center Posavje s sedežem v Krškem in pilotni slovenski projekt dolgotrajne oskrbe Most.

Na področju izobraževanja v povezavi z gospodarstvom so sodelovali pri projektih Master 5 in Podjetna 9-ka. Na področju turizma so sodelovali pri projektih Zelena doživetja Posavja in Povezani s Savo, med drugimi so opozorili še na projekte Pametne vasi, Varuj vodo, Ribe na šolskih krožnikih in Riba je In. Gradijo posavski čebelarski center.

Na področju trajnostne mobilnosti so navedli projekte za vzpostavitev območij za pešce, ureditev ulic, izgradnjo krškega parkirišča “Park & Ride”, ureditev kolesarske steze na Senovem. V načrtu imajo gradnjo novega večnamenskega mosta za pešce in kolesarje prek Save, pa gradnjo kolesarskih poti Krško-Kostanjevica na Krki in Krško-Kozje.

Uredili so dodatne postaje za brezplačno izposojo koles. Na področju komunalne infrastrukture pa med drugim izvedli projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju spodnje Save, so še navedli na krški občini.

Source
STA
Back to top button