SlovenijaLokalno

Ob začetku pomladi se vrstijo čistilne akcije

Ob začetku pomladi se po vsej Sloveniji vrstijo tradicionalne čistilne akcije, ki jih bodo organizatorji izvedli ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Vzporedno s samimi čistilnimi akcijami bodo potekale tudi številne aktivnosti osveščanja prebivalstva.

V okviru tradicionalne spomladanske okoljske akcije Za lepšo Ljubljano bo skupna čistilna akcija potekala v soboto, čistili pa bodo predvsem območje parka Tivoli, Koseškega bajerja, Rakovnika in Zajčje dobrave. Na vstopni točki na Golovec na Rakovniku bodo simbolično odprli novo urbano opremo na Golovcu. Čistilne akcije pripravljajo tudi v ljubljanskih četrtnih skupnostih. Za rokavice in vrečke za udeležence akcij bodo poskrbeli v javnem podjetju Voka Snaga. Ta dan bo potekala tudi tradicionalna akcija čiščenja Ljubljanice.

V središče letošnje akcije so letos postavili odnos do odlaganja odpadkov. Epidemija covida-19 je namreč spremenila odnos nekaterih meščank in meščanov do okolja. Zaradi zaprtih lokalov, velikega porasta embalaže ‘za s seboj’ ter druženja in popivanja na zelenih površinah opažajo, da so koši za odpadke na javnih površinah, v parkih in na otroških igriščih hitreje polni ter da odpadki pogosto ležijo na tleh ali ob klopeh.

Ob tem na mestni občini začenjajo tudi aktivnosti družbeno odgovorne kampanje Človek, čuvaj svoje mesto. Z njo občane opozarjajo, naj ne puščajo sledi ob obisku mestnega gozda Golovca. Izdali so tudi zloženko Bonton v mestne gozdu, ki je namenjen krepitvi zavedanja o pomenu gozda v mestu, obiskovalce gozdov pa opozarja na primerno vedenje v mestnem gozdu, na spoštovanje lastnine in občudovanje njegovih lepot ter skrivnosti.

V soboto čistilno akcijo organizira tudi Mestna občina Celje. Spomladanska akcija bo potekala v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih, pri čemer bodo čistili zelenice, pešpoti, javne površine, površine ob lokalnih cestah in javnih poteh ter brežine vodotokov.

Že danes pa poteka čistilna akcija v Velenju. Kot so poudarili na tamkajšnji mestni občini, se je vabilu k sodelovanju pri akciji odzvalo več kot tisoč posameznikov, skupin, organizacij, ki se bodo zbirali po posameznih krajevnih skupnostih in mestnih četrtih. V akciji sodeluje vseh 19 krajevnih skupnosti in mestnih četrti. Mestna občina bo vsem krajevnim skupnostim in mestnim četrtim uredila odvoz zbranih odpadkov, udeležencem pa zagotovila zaščitne rokavice in vreče za odpadke.

Tradicionalno čistilno akcijo v soboto pripravlja tudi novomeška mestna občina v sodelovanju s Komunalo Novo mesto, letos pa so se jima pridružili še nekateri partnerji. Na mestni občini so letos na podlagi pobud občanov nadgradili projekt, pri katerem želijo s pravimi zgledi in preventivnimi nadzori spodbuditi zavedanje, da je pomembno, v kakšnem okolju vsi skupaj živimo.

Skupna občinska uprava občin Dolenjske bo v sklopu akcije pri subjektih, ki izvajajo gostinsko dejavnost, preverila, ali so vključeni v sistem ravnanja s komunalnimi odpadki in ali posedujejo zabojnike za komunalne odpadke. Prav tako se bo v okviru akcije vršil nadzor nad ravnanjem s komunalnimi odpadki na skupnih zbiralnicah in ekoloških otokih iz strani občanov. Nadzor bodo izvajali na pobudo občanov, ki še posebej v zadnjem času opažajo prepolne ekološke otoke, tudi kot posledico večjih količin odpadkov zaradi dostav prehrane v času epidemije.

Območno združenje Rdečega Križa Novo mesto se akciji pridružuje s pogozdovanjem, s katerim bodo pomladili gozd v mestni hosti v Cegelnici.

Že štirinajsto leto zapored pa bo potekala prostovoljna akcija Očistimo Kočevsko, ki jo organizirata tamkajšnja občina in komunala. Poudarek letošnje akcije bo na čiščenju odpadkov ob cestah in poteh, saj je število teh v času epidemije še bolj naraslo.

Po podatkih Komunale Kočevje se stanje glede nelegalnega odlaganja odpadkov v naravo v zadnjih letih ni vidno izboljšalo. Problem na Kočevskem še naprej ostajajo črna odlagališča v naravi, velik porast odpadkov pa v času epidemije opažajo predvsem ob prometnih cestah in poteh. Največkrat gre za embalažo izdelkov za na pot, kot so lončki kave, pločevinke pijač, embalaža prehranskih izdelkov.

V lanski čistilni akciji je nekaj manj kot 800 prostovoljcev iz narave odstranilo več kot osem ton odpadkov, v vseh čistilnih akcijah doslej pa so prostovoljci iz narave odstranili že skoraj 560 ton odpadkov. V primeru dežja bo čistilna akcija prestavljena na 10. april.

V Kranju pa se bo v soboto čistilna akcija Očistimo Kranj odvila že dvajsetič. Tradicionalno akcijo organizira Zveza tabornikov občine Kranj skupaj z Mestno občino Kranj, zaradi epidemiološke situacije pa jo bodo tudi letos izvedli v manjših skupinah ter v skladu s preventivnimi ukrepi in navodili občinske civilne zaščite in Komunale Kranj. Akcija tako ne bo množična, pač pa bodo na terenu čistile le prijavljene zaključene skupine.

Kranjski taborniki bodo letos v okviru čistilne akcije predstavili še projekt knjižnica stvari, s katerim bodo promovirali izposojo stvari, ki jih potrebujemo le občasno in si jih je zato bolj smotrno izposoditi, kot pa kupiti.

Source
STA
Back to top button