Lokalno

O preimenovanju Titove ceste v Radencih bodo krajani odločali na referendumu

Ustavno sodišče je danes sporočilo, da je soglasno zavrglo pobudo Franca Vukajča o oceni zakonitosti odloka, s katerim bi v Radencih ime ulice Titova cesta spremenili v ime Cesta osamosvojitve Slovenije. O preimenovanju bodo po besedah župana občine Radenci Romana Leljaka krajani odločali na referendumu.

 

“Takoj, ko se bodo umirile razmere zaradi koronavirusne bolezni in se bodo lahko ljudje gibali brez kakršnih koli omejitev, bomo izvedli referendum in odločali o preimenovanju. Tako, kot se bodo krajani odločili, se bo ulica tudi imenovala,” je za STA povedal Leljak.

Vukajč je v pobudi zatrjeval, da je odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci neskladen z zakoni, ker pri spreminjanju imena ulice naj ne bi bil izveden ustrezen predhodni postopek posvetovanja in ker naj bi župan kljub vedenju, da bo vložena pobuda za referendum proti preimenovanju Titove ceste, odlok objavil.

Ustavni sodniki so izvrševanje odloka sicer zadržali, vendar je ta med postopkom prenehal veljati, saj je občinski svet 30. julija 2020 sprejel sklep o njegovi odpravi.

Ustavno sodišče praviloma presoja le veljavne predpise, lahko pa tudi neveljavne, če niso bile odpravljene posledice protiustavnosti in nezakonitosti, so pojasnili sodniki. Pobudnika so pozvali, naj izkaže obstoj takih posledic, vendar obstoja takih posledic ni izkazal, so sporočili s sodišča.

Ustavno sodišče je oktobra s šestimi glasovi proti trem zavrglo tudi pobudo Romana Leljaka za oceno ustavnosti in zakonitosti akta o razpisu svetovalnega referenduma o preimenovanju Titove ceste v Radencih. Sodniki so ugotovili, da pobudnik, sicer župan, ki pa je pobudo vložil kot občan, nima pravnega interesa za začetek postopka, in da zato referendum v Radencih bo.

Leljak je takrat sicer ugotavljal, da bi bila odločitev sodišča drugačna, če ne bi šlo za svetovalni referendum. Kot je dejal, to v bistvu pomeni, da je ustavno sodišče na neki način sporočilo, da zakonodajnega referenduma ne bi dovolilo in da lahko občina sprejme odlok, ki spremeni ime ulice. Pobudniki sicer imajo možnost, da sprožijo postopek referenduma, ampak glede na takšna mnenja, kot so v dokumentih zapisana, je realno pričakovati, da ustavno sodišče zakonodajnega referendum ne bo dovolilo, je takrat povedal Leljak.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button