Nov prizidek ZD Izola

Zdravstveni dom Izola je dobil nove prostore v obsegu 360 kvadratnih metrov. Gre za prizidka, ki doslej nista bila v uporabi. Na vzhodni strani je nova telovadnica fizioterapije, na zahodni pa nove ordinacije in prostori integriranega centra za krepitev zdravja.

Namenskost novih prostorov je kot predvideno predvsem za podporo ambulantam in ambulantam družinske medicine. Tu gre za referenčne ambulante, preventivne ambulante, imeli bomo kliničnega psihologa, en del bo namenjen za podporo fizioterapiji,” je pojasnil direktor ZD Izola Evgenij Komljanec

V času od načrtovanja zidave obstoječe stavbe je bilo v osnovnem zdravstvu veliko sprememb, vse od uvedbe referenčnih ambulant, novih preventivnih in kurativnih programov, novih standardov in opreme, ki zahteva več prostora in zmogljivosti. Pacientov v Izoli je vedno več, a nova pridobitev ne bo povsem rešila prostorske stiske zdravstvenega doma.

Vsaka zadeva, ki se rešuje, se po navadi rešuje za nazaj. Mi smo precej rešili in smo zelo zadovoljni, vsekakor pa smo v zadnjih štirih, petih letih prišli iz 90 na 150 zaposlenih. Imamo še določene probleme: nimamo primernega arhiva, razširiti moramo reševalno postajo, prostore bi morali nekako povečati, da bi imeli dve odvzemni mesti, da bi lahko kri jemali hitreje,” je povedal Komljanec.

S selitvijo so že začeli, prostori pa bodo v roku enega do dveh mesecev že zaživeli. Do konca leta bo selitev končana. Stanje zdravstvenega varstva v občini Izola, v primerjavi z nekaterimi drugimi občinami, v zdravstvenem domu ocenjujejo kot dobro. Trudijo se, da nikogar od pacientov ne zavrnejo, poleti pa v sodelovanju in ob finančni pomoči občine organizirajo še turistično ambulanto in turistično pediatrično ambulanto ter reševalce na kolesu za predele, kjer je prepovedan promet z motornimi vozili.

ANA ZUPAN

Back to top button