»Naša država se segreva dvakrat hitreje od globalnega povprečja.«

Zakon o podnebnih spremembah v nastajanju

Podnebne spremembe so vse bolj pereč problem današnjega časa. V Škocjanskem zatoku se je zato v torek odvil drugi od treh javnih posvetov o predlogu novega zakona o podnebnih spremembah. Organizirali so ga Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Inštitut za politike prostora ter Focus – društvo za sonaraven razvoj. Na njem smo slišali predloge javnosti, področnih strokovnjakov ter drugih deležnikov. Nekateri so se debate udeležili prek Zooma, nekateri pa v živo. Razpravljali so o predlogih oblikovanja zakona.

»Smo precej pozitivno, ne bom rekla presenečeni, ampak zadovoljni z odzivom javnosti. Smo v poletnem času, kar daje pečat posvetom, ampak smo zadovoljni z organizacijo in udeležbo ter predlogi, ki jih dobivamo skozi te posvete,« je povedala Tina Kobilšek, iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Podnebne spremembe zadevajo vsakega posameznika in vse ravni družbe, zato se organizatorjem zdi ključno, da v to debato pripeljejo širšo javnost in tako prispevajo tudi k ozaveščanju o tematiki. Cilj posveta je bil okrepitev podnebnega upravljanja in pravilno naslavljanje te problematike.

»Slovenija potrebuje sistemski zakon, ki naslavlja podnebne spremembe. Naša država se segreva dvakrat hitreje od globalnega povprečja, zato smo tudi mi zelo izpostavljeni posledicam podnebnih sprememb. Ne samo, da se jim prilagajamo, delati moramo tudi za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov. Neko sistemsko horizontalno naslavljanje tega vprašanja se mi zdi ključno in to je cilj tega zakona,« je dodala Kobilšek.

Zakon bo služil kot pravni okvir za izvajanje, upravljanje, spremljanje ter poročanje o vseh vidikih podnebne politike v Sloveniji. Osnutek zakona nameravajo predstaviti jeseni.

ANA ZUPAN

Back to top button