Najlepše poročne lokacije na Primorskem

Začela se je sezona porok. Lani je bilo sicer največ porok septembra, ko so jih zabeležili 995, na drugem mestu pa je bil mesec junij, ko so jih našteli 980. Slovenci sicer sledimo trendom iz tujine, ki prav tako kažejo, da število porok upada, ženin in nevesta pa sta ob poroki vse starejša. Lani je bila povprečna starost ženina 37,7 leta, neveste pa 34,9 let).

V letu 2023 je zakonsko zvezo sicer skupno sklenilo 6.388 parov, kar je 6 odstotkov manj kot leto prej. Med sklenjenimi zakonskimi zvezami je bilo tudi 77 istospolnih: 47 med moškimi in 30 med ženskami.

Pomembna je lokacija
Od vseh stvari, ki jih načrtujemo na poroki, je ponavadi prva in najpomembnejša izbira lokacije. V Sloveniji imamo kar nekaj izjemno popularnih poročnih lokacij, najbolj zaželeni pa so gradovi, kot so Bogenšperk, Strmol, Otočec, Snežnik, Tuštanj ali različne vile, kot je Vila Fabiani ali Vila Vipolže.

Poročne ponudnike, tudi lokacije, je v povprečju dobro rezervirati vsaj štiri mesece vnaprej, najdlje pa se sicer čaka na organizatorje porok (tudi več kot pol leta).

5 najlepših poročnih lokacij na Primorskem
1. Vila Vipolže
Vila Vipolže je najbolje ohranjena renesančna vila v srcu Goriških Brd, zato nekateri pravijo, da je tudi najlepša. Obdana je z vinogradi in griči, kar omogoča romantično poroko v naravi.

2. Vila Fabiani
Vila Fabiani stoji v osrčju Krasa, blizu Štanjela in je rojstna hiša priznanega arhitekta in urbanista Maksa Fabianija. Nekoč je bila stavba le domačija z vinsko kletjo in kaščo, danes pa je ena najbolj priljubljenih poročnih lokacij.

 

(Foto: Dejan Žagar Photography)

3. Kodarinov mlin
Kodarinov Mlin  je bil nekoč zapuščen, a so ga nedavno prenovili. Danes v vsem svojem sijaju stoji ob reki Dragonji in je čudovit prostor za poroko v naravi, zaradi svoje idiličnosti in odmaknjenosti od mestnega vrveža.

(Foto: Sanjski šopek)

4. Dvorec Zemono
Lanthierijeva vila Belvedere, ki na Zemonu obstaja od leta 1683, ima posebno mesto v arhitekturni dediščini na Slovenskem. Stoji na idilični lokaciji, dva kilometra zahodno od Vipave, med vinogradi in izjemnim razgledom nad Vipavsko dolino.

(Foto: Sanjski šopek)

5. Vila Xaxat
Villa Xaxat je od vasi Osp oddaljena tri kilometre in nudi kombinacijo preteklosti in sodobnosti. Prav zaradi te kombinacije je elegantna lokacija izjemno priljubljena.

(Foto: Sanjski šopek)

Koliko pa boste za poroko odšteli?
Glavni stroški, ki jih boste imeli pri organizaciji poroke, nastanejo zaradi rezervacije lokacije in pogostitve. Povprečen meni brez vključene pijače, samo s hrano, stane okoli 55 evrov. Najem DJ-a 800 do 2000 evrov, najem glasbene skupine pa v povprečju 1300 evrov. Dekoracija na poroki vas lahko stane od 400 do 2000 evrov, sam poročni šopek pa od 60 do 150 evrov.

Za poročno obleko mladoporočenec v povprečju odšteje od 600 evrov naprej, ličenje in urejanje pričeske pa stane okoli 200 evrov. Za prstane ponavadi odštejejo od 600 do 1200 evrov, za poročno torto pa od 4 do 6 evrov na kos.

Večina si privošči še fotografa, ki stane od 500 do 1900 evrov, nekateri pa si želijo, da organizacijo prevzame kdo drug. V tem primeru boste odšteli še dodatnih 1500 evrov.

Cena poroke z osemdesetimi svati tako stane v povprečju od 4000 do 14.000 evrov, medtem ko Slovenci za poroko povprečno odštejemo malo več kot osem tisoč evrov. Če želite prihraniti, bo precej pomagalo, če se za poroko odločite izven poročne sezone. V zadnjem času se večina tako ali tako raje odloča za poroko oktobra, saj je glede na zadnjih nekaj let vreme takrat bolj stabilno kot v poznopomladanskem času

Back to top button