Na Veliki planini bi postavili poletno sankališče in zipline

Družba Velika planina išče izvajalca za postavitev letnega sankališča in objekta za spust po jeklenici oz. ziplinea na planini. O časovnici priprave nove turistične ponudbe še ne morejo govoriti, v javnosti pa se že pojavljajo pozivi k zaustavitvi tovrstnega posega v območje.

V družbi Velika planina so za STA pojasnili, da so “v želji vsebinsko nadgraditi sedaj propadajoče območje preverili interes zasebnikov za morebitno širitev alpske turistične ponudbe”.

“Pri zunanjih izvajalcih smo želeli preveriti že večkrat predlagani idejni koncept umestitve dodatnih aktivnosti. Občina je namreč v fazi, ko pripravljamo strategijo razvoja Velike planine za prihodnja leta, omenjene aktivnosti pa so zgolj ena od možnih smeri razvoja, če bo seveda takšna odločitev sprejeta,” so zapisali.

V začetku meseca so na svojih spletnih straneh objavili vabilo k prijavi izvajalca za izdelavo in izvedbo aktivnosti glede ziplinea in letnega sankališča na Veliki planini. “V zimskih mesecih na Veliki planini nudimo smučanje, sankanje in druge zimske aktivnosti, a želimo povečati ponudbo aktivnosti za naše obiskovalce tudi v poletnih in ostalih mesecih,” so zapisali.

Na spletu, med drugim na portalu Kamnik.info, se je ob tem pojavil poziv k zaustavitvi tovrstnega posega v območje. Kot je med drugim zapisano v besedilu, pod katerega se je “v imenu zaskrbljenih ljudi” podpisala Vanda Rebolj, bi postavitev omenjenih objektov predstavljala nedopusten poseg “v starodavno dediščino in naravno bogastvo”.

Avtorji poziva opozarjajo, da je načrt neustrezen tudi s poslovnega vidika, saj je treba število obiskovalcev v poletnih mesecih zmanjšati in ne povečati. “Število obiskovalcev v naravnem okolju ne sme preseči zmogljivosti ekosistema,” poudarjajo.

V družbi Velika planina zagotavljajo, da bodo vsi morebitni posegi opravljeni v skladu z vsemi standardi varovanja naravne in kulturne dediščine. “Dolgoročna vizija razvoja Velike planine mora biti zasnovana tako, da bo naravna dediščina zaščitena in se bo ohranjala, to pa bo mogoče zgolj, če bo Velika planina s svojo ponudbo dolgoročno atraktivna za obiskovalce,” so navedli.

“Dejstvo je, da žičniška konstrukcija proti Tihi dolini že več kot deset let sameva in propada, namesto da bi jo obnovili in vključili v celovito ponudbo. Enako usodo si deli več deset koč, ki prav tako samevajo in propadajo, ravno tako je zastarela obstoječa sedežnica in vsi objekti, povezani z njo,” so izpostavili.

Ravno infrastruktura je po njihovih besedah “največja rak rana” Velike planine. “Veliko planino kvari in celo ogroža bolj, kot pa bi jo morebiti kazil panoramski zipline, ki bi bil premišljeno umeščen v okolje,” so še poudarili.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button