Lokalno

Na Ljubljanski grad ponovno mogoče s tirno vzpenjačo

Po skoraj petih mesecih, z izjemo petih decembrskih dni, se je na Ljubljanski grad se znova mogoče povzpeti s tirno vzpenjačo. Ob nakupu vozovnice je treba predložiti negativen test ali potrdilo o prebolelem virusu oz. cepljenju proti covidu-19. Na gradu si sicer prizadevajo, da bi zanje veljali pogoji, ki veljajo za prevoze v javnem prometu.

Vzpenjalo so ustavili 24. oktobra lani na podlagi takrat sprejetih vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije, so pojasnili na Ljubljanskem gradu. Z izjemo petih dni v decembru tako vzpenjača ni delovala že skoraj pet mesecev.

V času neobratovanja so na Ljubljanskem gradu opraviti temeljit pregled naprave, med drugim so pregledali pogonski del naprave, proge in betonske infrastrukture, kakor tudi ostala redna vzdrževalna dela. “Po končanem pregledu smo pridobili obratovalno dovoljenje in vzpenjača lahko ponovno prične z obratovanjem 22. marca, pod pogoji, ki veljajo za žičniške naprave,” so sporočili z gradu.

Potniki bodo morali ob nakupu vozovnice predložiti negativen rezultat testa PCR ali hitrega antigenskega testa, ki ne sme biti starejši od sedem dni, ali dokazilo o prebolelem virusu covid-19, ki ni starejši od šest mesecev ali potrdilo o cepljenju proti covidu-19.

Na pristojno ministrstvo so sicer naslovili prošnjo o dopolnitvi odloka o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, da bi se prevoz potnikov v času epidemije lahko izvajal pod pogoji, ki veljajo za prevoze z avtobusi ali vlaki, ko potniki ne potrebujejo prilagati negativnih testov, potrdil o cepljenju ali prebolelem virusu, in ne pod pogoji, ki veljajo za žičniške naprave za prevoz oseb.

“Vzpenjača namreč izvaja gospodarsko javno službo prevoza potnikov, čas prevoza je bistveno krajši kot pri ostalih javnih prevoznih sredstvih, vzpenjača pa ima tudi možnost stalnega zračenja,” so dodali. Dokončnega odgovora še niso dobili. “Upamo na ustrezno razumevanje in podporo pri ponovni oživitvi naše dejavnosti, saj nam opravljanje prevozov pod zdajšnjimi pogoji vzbuja skrb, da te oživitve še ne bomo deležni. Seveda pa bomo vse prevoze izvajali na varen način in v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, tako za zaposlene, kot tudi za potnike,” so zatrdili na Ljubljanskem gradu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button