Na Ljubelju semafor o nevarnosti snežnih plazov zamenjal informacijski portal

Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič je v ponedeljek na Ljubelju izklopila semafor prikaza trenutne stopnje nevarnosti snežnih plazov in ga nadomestila z informacijskim portalom. Obiskovalci gora se tako lahko z informacijami na zaslonu neposredno na izhodišču seznanijo s trenutnimi razmerami v gorah.

 

 

Kot so sporočili iz Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič in Zavoda za varstvo pred snežnimi plazovi, je bil semafor, ki je prikazoval stopnje nevarnosti snežnih plazov na območju tržiške občine in Zelenice, postavljen leta 2013 in je bil prvi tovrstni semafor v Sloveniji. Leta 2018 so ga posodobili z novo elektroniko in zamenjali luči.

Stopnjo nevarnosti pred plazovi, ki se je prikazovala na semaforju, so vsako jutro spreminjali iz domače pisarne. Iz te bodo upravljali tudi novi informacijski portal, ki nadomešča semafor. Na zaslonu, ki so ga namestili ob parkomat na Ljubelju, bodo različne vsebine, še naprej pa bodo ključne informacije o aktualni stopnji nevarnosti snežnih plazov, ki so grafično prikazane ne le za območje tržiške občine temveč za celotno Slovenijo in Avstrijo.

Tako se lahko pohodniki na samem izhodišču seznanijo s trenutnimi razmerami in nevarnostmi. Prikazane so tudi slike vremenskih kamer z območja Zelenice, dodali pa bodo še različna obvestila Občine Tržič in video vsebine Visit Tržič ter projekta Crossrisk. Na ogled bodo tudi video opozorila Policijske uprave Kranj in drugih služb.

“Namen postavitve informacijskega portala je preventiven, saj želimo zagotoviti čim bolj točne informacije glede razmer in nevarnosti v gorah na izhodišču,” so poudarili. Ugotavljajo, da je na območju Zelenice iz leta v leto vse več obiskovalcev ne glede na letni čas. Informacijski portal na Ljubelju je prvi tovrstni v državi in je namenjen vsem, predvsem pa ljudem, ki radi zahajajo v gore.

Ohišje za televizor je izdelano iz inox pločevine. Zaradi nizkih temperatur zraka je izolirano in ogrevano, poleg tega je tudi varovano. V naslednji dneh bodo čezenj nalepili še anti-refleksno nalepko za bolj jasno sliko. Zaslon deluje vse dni v letu, v nočnem času pa se samodejno izklopi.

Source
STA
Back to top button