Lokalno

Na Jesenicah glede regijske bolnišnice ne popuščajo; investicija še negotova

V prizadevanjih za ohranitev splošne bolnišnice na Jesenicah je ta teden z delovanjem začela posvetovalna skupina, ki jo je v odziv na radovljiško imenoval jeseniški župan. Skupina bo preverila prostorske možnosti za umestitev regijske bolnišnice na Jesenice. Župana pa skrbi, ker naj bi bil kandidat za ministra bolj naklonjen lokaciji v Radovljici.

Na Jesenicah ob predlogu radovljiške občine, da bi država lahko novo regijsko bolnišnico postavila na že zagotovljeni lokaciji v Radovljici, vztrajajo, da splošne bolnišnice ne dajo. Zato je župan Blaž Račič tudi oblikoval posvetovalno skupino za ohranitev splošne bolnišnične dejavnosti na Jesenicah.

Skupino sestavljajo direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Eva Štravs Podlogar, državni svetnik Bogomir Vnučec, direktor Splošne bolnišnice Jesenice Mark Toplak, vodja oddelka za okolje in prostor na Občini Jesenice Valentina Gorišek, direktor podjetja Atelje Prizma Domen Zalokar, jeseniški podžupan Miha Rebolj in predstavnica Fakultete za zdravstvo Angele Boškin Sanela Pivač.

Občina Jesenice je konec leta 2018 že naročila izdelavo dokumenta Prostorsko programske preveritve umestitve regijske bolnišnice na območju Občine Jesenice. Obsega analizo stanja prostora in variantne rešitve umestitve bolnišnice. Člani skupine bodo do naslednjega sestanka v marcu dokument pregledali in nanj podali pripombe ter predloge, nato pa nadaljevali zastavljeno delo, so sporočili z Občine Jesenice.

Cilj članov skupine mora po Račičevem mnenju biti ohranitev dejavnosti regionalne bolnišnice na območju Občine Jesenice, znotraj tega pa proučitev vseh potrebnih prostorskih danosti v jeseniški občini, izdelava načrta aktivnosti za pripravo pravnih podlag s področja prostora in ohranitev možnosti uresničevanja strateških načrtov občine ter enakomernega regionalnega razvoja.

Kot je za STA povedal Račič, prostorske danosti ob obstoječi bolnišnici obstajajo. Tam je denimo Klinarjev travnik, ki je že predviden za morebitno gradnjo na področju zdravstva. “Verjamem, da je prostora še kar nekaj in da ga je dovolj tudi za umestitev regionalne bolnišnice,” je izpostavil župan. Od delovne skupine pričakuje podrobno preučitev možnosti in pripravo izhodišč ter ključnih nalog, ki čakajo občino, da bi imela do odločanja o gradnji regijske bolnišnice pripravljene vse ustrezne podlage.

Račiča sicer skrbi osebno stališče kandidata za zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, ki je v preteklosti vodil jeseniško bolnišnico. Poklukar je namreč na predstavitvi na seji odbora DZ za zdravstvo povedal, da je po njegovi oceni radovljiška lokacija glede na geografsko lego optimalna za regijsko bolnišnico.

Račič je ob tem znova opozoril, da vprašanje nove bolnišnice ni le prostorsko, temveč predvsem zdravstveno, pa tudi socialno, politično, razvojno, ekonomsko in kadrovsko. “Železarstvo je srce Jesenic. Zdravstveno dejavnost pa razumemo kot pljuča in hkrati kot prihodnost mesta ter občine,” je poudaril.

Nova gorenjska regijska bolnišnica, ki je ocenjena na 300 milijonov evrov, zaenkrat še nima zagotovljenega financiranja. Ministrstvo za zdravje jo je skupaj z ostalimi predlogi javnih zdravstvenih zavodov uvrstilo na seznam potencialnih investicij. Med njimi je tudi za več kot 13 milijonov evrov predlaganih investicij v Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj, vključno s prenovo operacijskega bloka in ambulantnih oddelkov ter gradnjo upravnega in laboratorijskega prizidka. Nekaj manjših investicij pa predlaga tudi Psihiatrična bolnišnica Begunje.

V okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 pa sta na Gorenjskem planirani 25 milijonov evrov vredna vzpostavitev izolacijskega oddelka na Kliniki Golnik in osem milijonov evrov vredna energetska in statična sanacija, obnova bivalnih enot in operacijske dvorane ter zunanja ureditev BGP Kranj. Investicijsko dokumentacijo zavoda še pripravljata, investiciji pa morata biti zaključeni do konca leta 2023.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button