Lokalno

Na istem naslovu v Krškem prijavljenih 265 ljudi

Medresorska delovna skupina išče rešitve za zajezitev fiktivnih prijav

Na istem naslovu v Krškem ima prebivališče prijavljeno 265 tujcev, poroča spletni portal Moje Posavje in navaja, da gre za največje do zdaj ugotovljeno število fiktivnih prijav prebivališč v Sloveniji.

Ta po navedbah poznavalcev služijo kot odskočna deska za delo bodisi v Sloveniji bodisi v EU-ju, omogočajo pa tudi nekatere socialne transferje, dodajajo.

Na Upravni enoti Krško so za omenjeni portal potrdili, da so osebe prijavljene na naslovu podjetja, ki ima po podatkih geodetske uprave v objektu stanovanje s 85 kvadratnimi metri bivalne površine in lokal. Od 265 tujcev jih je 108 na naslovu prijavljenih stalno, 157 pa začasno.

Na vprašanje portala, kako je mogoče, da ima nekdo na enem naslovu prijavljenih kar 265 tujcev, so na upravni enoti odgovorili, da za osebe, ki bivajo pri stanodajalcih, nimajo pristojnosti uvedbe postopkov preverjanja resničnosti prijave bivanja. Prav tako tudi niso posebej preverjali, zakaj je v omenjenem objektu prijavljenih toliko ljudi.

So pa v zadnjih treh letih na podlagi prejetih obvestil vodili postopke ugotavljanja dejanskega prebivališča za 12 ljudi na omenjenem naslovu, a rezultatov preverjanja niso navedli. Pojasnili pa so, da stanodajalec ni formalno omejen pri številu oseb, ki jih prijavlja, zavezan pa je k prijavi oseb, ki pri njem dejansko prebivajo, in k njihovi odjavi po končani nastanitvi.

Iz objekta je razvidno, da ne more sprejeti tako velikega števila ljudi, poleg tega ima podjetje po uradnih evidencah le enega zaposlenega, še navaja portal, ki mu pojasnil lastnika ni uspelo pridobiti.

Razmišljajo o določitvi normativov

Problematiko s prijavljanjem fiktivnih prebivališč je v odgovoru na poslansko vprašanje na seji DZ-ja na začetku preteklega tedna izpostavil predsednik vlade Janez Janša.

Na mariborski upravni enoti so nato uvedli postopek notranjega nadzora na področju prijave prebivališč v Mariboru. Preverjajo vse naslove, kjer je prijavljenih več kot 20 oseb. Za zdaj kot sporna navajajo dva.

Oglasili so se tudi na ministrstvu za notranje zadeve. Kot so navedli, ves čas izvajajo dejavnosti za zajezitev fiktivnih prijav prebivališč, saj so te nedopustne. Medresorska delovna skupina pod vodstvom ministrstva že preučuje predlog normativov števila mogočih prijav na istem naslovu glede na kvadraturo prostora in ob upoštevanju življenjskih okoliščin.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je ob obisku Novega mesta v preteklih dneh napovedal, da bodo na področju zlorab prijave prebivališča potrebni resni ukrepi. Kot je dejal, so že naročili analizo omenjene problematike na najbolj izpostavljenih upravnih enotah.

Via
STA
Source
RTV MMC

Povezani Članki

Back to top button