Na Celjskem najnižja brezposelnost od osamosvojitve

Na Celjskem je bilo konec aprila v evidencah območne službe Zavoda za zaposlovanje Slovenije prijavljenih 5613 brezposelnih. To je 12,2 odstotka manj kot aprila lani in pomeni najnižjo brezposelnost na tem območju od osamosvojitve Slovenije.

 

Maja se je število brezposelnih še dodatno zmanjšalo, saj je bilo v evidencah uradov za delo Celje, Laško, Žalec, Šentjur, Šmarje pri Jelšah in Slovenske Konjice registriranih 5472 nezaposlenih, je za STA povedala direktorica območne službe Dubravka Milovanović.

Kot je dodala, je bilo samo v Mestni občini Celje konec aprila 1490 brezposelnih, od tega 761 žensk. Skupaj 622 je bilo dolgotrajno brezposelnih, 270 mladih med 15 in 29 let, 541 starih nad 50 let, 403 s končano osnovno šolo ali manj, 785 s srednješolsko izobrazbo in 302 z višješolsko ali visoko izobrazbo.

Primanjkuje predvsem voznikov težkih tovornih vozil, varilcev, orodjarjev, mizarjev, pekov, slaščičarjev, kuharjev, natakarjev, zidarjev, monterjev, učiteljev, psihologov, zdravnikov in medicinskih sester.

Najdlje pa po besedah Dubravke Milovanović na zaposlitev čakajo kadri s področja tajniškega in administrativnega dela, filozofije, ekonomije, sociologije in likovne umetnosti. Podatki kažejo presežek kadrov, ki se ukvarjajo z družbo in kreativnimi poklici. Med slednjimi so npr. fotografi, glasbeniki, pevci in skladatelji, grafični in multimedijski oblikovalci ter drugi strokovni sodelavci za oblikovanje, sociologi ipd.

Največjo stopnjo brezposelnosti so na Celjskem zabeležili v letu 1997. Kot je povedala Milovanović, so imeli decembra 1997 zaradi takrat številnih stečajev v evidencah 16.000 brezposelnih. V času recesije decembra 2013 je bilo brezposelnih 13.008 prebivalcev regije.

Source
STA
Back to top button