Lokalno

Na Ajdovskem prva samooskrbna skupnost z električno energijo v državi

Na strehi stavbe osnovne šole v Budanjah je Občina Ajdovščina skupaj z družbo Gen-I postavila prvo elektrarno za skupnost, samooskrbno z elektriko, v Sloveniji. Vanjo je vključenih sedem okoliških stanovanjskih hiš. Postavitev podobne sončne elektrarne je načrtovana tudi na zdravstvenem domu v Ajdovščini, so povedali na ajdovski občini.

 

“Gre za prvi, pilotni projekt, kjer smo v sodelovanju z lokalno skupnostjo, v tem primeru z Občino Ajdovščina, izkoristili streho na javnem objektu zato, da smo ponudili sončne panele za bližnje stanovalce. To je prva taka skupnostna samooskrba, kjer so si lahko ljudje omislili lastno sončno elektrarno ne na svoji strehi, ki je mogoče niti nimajo, pač pa na strehi javnega objekta,” je povedal direktor Gen-I Robert Golob.

Družba je uredila celotno dokumentacijo za postavitev sončne elektrarne, jo financirala in tudi postavila. Bližnjim prebivalcem so nato ponudili panele v dolgoročni najem oziroma zakup.

“Danes je sončna elektrarna v celoti oddana v najem sedmim družinam, ki bodo imele sedaj deset let električno energijo po bistveno nižji ceni, kot so jo plačevale doslej,” je še povedal Golob.

55,68 kilovatna sončna elektrarna bo letno proizvedla več kot 58.000 kilovatnih ur električne energije. Poleg številnih dobrih vplivov na okolje se krajanom tovrstna električna oskrba splača, saj bodo stroški za elektriko na letni ravni manjši za več kot sto evrov, so prepričani na ajdovski občini.

“Usmeritev v obnovljive vire energije je v času podnebnih sprememb nujna, zato je prav, da vsak po svojih močeh prispeva k omejevanju škodljivih izpustov v okolje,” je povedal ajdovski župan Tadej Beočanin.

Podoben projekt postavitve sončne elektrarne načrtujejo tudi na strehi zdravstvenega doma v Ajdovščini. Predvideno je, da bi se na tem objektu v samooskrbno skupnost vključilo do 30 uporabnikov, lastnikov stanovanj v bližnjih stanovanjskih blokih.

Golob je povedal še, da so v pogovorih z večjim številom občin v Sloveniji, vendar so najprej želeli zagotoviti prvi delujoč primer, ki bi pokazal, kako bi dovolj hitro in stroškovno učinkovito prišli do takih elektrarn. “V Sloveniji je zares veliko javnih streh, ki so neizkoriščene. Resno računamo, da bo ta primer v Budanjah služil kot dober primer, kako svojo streho, če je ne nameravajo porabiti zase, dati na voljo bližnjim občankam in občanom,” je dejal.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button