AktualnoLokalno

Murskosoboški policisti ob enem največjih zasegov mamil v Sloveniji razkrinkali trgovce z drogo preko temnega spleta

Murskosoboški kriminalisti so v torek končali kriminalistično preiskavo štirih oseb, ki jih sumijo trgovanja z drogo preko temnega spleta. V preiskavi so zasegli okoli 400 kilogramov prepovedanih drog, kar je eden izmed največjih zasegov prepovedanih drog v Sloveniji, navajajo na policiji.

Kot je zapisano na spletnih straneh policije, so kriminalisti v torek opravili tri hišne preiskave, dve na mariborskem in eno na ljubljanskem območju pri štirih osumljenih osebah, starih od 28 do 43 let. Četverici so prostost odvzeli zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Osumljenci so si po ugotovitvah policije pridobili za najmanj tri milijone evrov protipravne premoženjske koristi.

V četrtek so osumljene privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zoper vse odredil pripor. Po navedbah policije četverica doslej ni bila kaznovana zaradi tovrstnih kaznivih dejanj.

Kriminalisti so tekom 15-mesečne policijske preiskave v Sloveniji sprva zbirali obvestila, kasneje so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe. V tem času je bilo v sodelovanju s policisti iz Nemčije, Avstrije in Estonije v tujini zaseženih okoli pet kilogramov različnih prepovedanih drog in preko 4500 kosov tabletk ekstazija.

Kriminalna združba je imela po vsem svetu zelo dobro organizirano mrežo za preprodajo prepovedanih drog, ki je potekala izključno prek tržnic na temnem spletu. Plačila za nakupe prepovedanih drog so se vršila izključno z uporabo kriptovalut, so ugotovili v kriminalistični preiskavi.

V policiji ocenjujejo, da so z uspešnim preiskovanjem preprodaje prepovedanih drog prek temnega spleta naredili velik korak naprej. Pomurski kriminalisti so se namreč prvič srečali s preiskovanjem prodaje velikih količin prepovedanih drog na tak način. Nakup drog praviloma ni potekal osebno in tako ni bilo fizičnega stika med prodajalcem in kupcem, kar je še dodatno oteževalo preiskavo.

Vodja združbe je prek temnega spleta na različnih tržnicah prodajal in ponujal raznovrstno paleto prepovedanih drog v različnih količinah, za kar je imel izdelan in objavljen cenik. Komuniciral je s kupci in tudi pripravljal pakete s prepovedanimi drogami. Prav tako je skrbel za nabavo predhodnih surovin, s pomočjo katerih so izdelovali amfetamin.

Ostali člani združbe so skrbeli za pripravo in oddajo pošiljk, izključno prek pošte. V nekaterih primerih so prepovedano drogo dostavljali tudi osebno, predvsem v Avstrijo.

Storilci so svoje dejavnosti prikrivali na različne načine. Skrbno so izbirali embalažo, v kateri so kupcem pošiljali prepovedano drogo, da bi ostali neopazni. Uporabljali so embalažo za prehranske dodatke in jo zapakirali tako, da je izgledala kot originalna.

Cena kokaina je bila 40.000 evrov za kilogramov, heroina 9000 evrov za kilogram, metamfetamina 16.000 evrov za kilogram, cena tabletke ecstasy se je gibala od enega do dveh evrov, odvisno od količine nakupa. Cena speed paste pa je bila 1300 evrov za kilogram, so zapisali na policiji. Na ceno so vplivali nabavljena količina, kraj dostave, pogostost odkupa in pretekle nabave. Dobavljena prepovedana droga je bila po navedbah policije izjemne kakovosti in čistosti, da jo je lahko kupec še dodatno redčil za nadaljnjo preprodajo.

Med preiskovanjem in pregledovanjem profila vodje združbe na temnem spletu je bilo ugotovljeno, da je med aprilom 2018 in julijem 2020 samo na eni izmed tržnic temnega spleta prodal za več kot 600.000 evrov prepovedanih drog. Preprodajali so tudi na drugih tržnicah temnega spleta, končni podatki pa bodo znani po zaključku zbiranja obvestil, so še pojasnili na policiji.

Source
STA
Back to top button