MOK za čimprejšnji začetek gradnje levega tira

V ponedeljek se je župan Mestne občine Koper Aleš Bržan sestal s predstavniki Komisije za spremljanje gradnje drugega tira Divača–Koper in primorskimi poslanci, ki so se skupno zavzeli za čimprejšnji začetek gradnje levega tira.

 

»Moram povedati, da sem kar zadovoljen z rezultati. Prišli smo do tega, da smo skrajšali roke za izvedbo prvega tira, skrajšali pa so se roki tudi za izvedbo levega tira. Če gre po načrtih, se bodo postopki začeli leta 2026,« je dejal župan. Cilj je, da se dela na levem tiru nadaljujejo, takoj ko se končajo dela na prvem delu.

Poslanci so vložili pobudo, da bi traso stare železnice preuredili v kolesarsko stezo. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pobudo sicer podpira, kljub temu župan pravi, da trenutno nimajo dovolj pisnih zagotovil glede ukinitve in demontaže stare proge.

Občina je predlagala nekaj sprememb Državnega prostorskega načrta, med drugim je dodala pripombo, vezano na demontažo obstoječe proge. »Po zagotovilih ministrice za infrastrukturo bo pobuda vključena ali v Državni prostorski načrt ali v spremembo zakona, ki je v končni fazi koalicijskih usklajevanj,« je povedala Tamara Kozlovič, poslanka Gibanja Svoboda. »Mi si želimo, da bo Istra razbremenjena požarne ogroženosti, da bomo lažje dihali, ker vodni vir ne bo ogrožen in nenazadnje, da bomo oplemenitili našo prelepo zeleno Istro z dodatnimi turističnimi vsebinami,« je dodala.

Srečanja so se udeležili tudi Robert Janev, Aleksander Prosen Kralj, Andreja Živic in Felice Žiža. Če bo vse potekalo po načrtih, bo popolna dvotirnost mogoča že v letu 2030.

Sonja Knežević

Source
Sonja Knežević
Preverite tudi
Close
Back to top button