Ministrica Jaklitscheva na podelitvi Černetove nagrade

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je v Rojanu pri Trstu danes udeležila podelitve Černetove nagrade, ki jo je za leto 2020 prejela akademska glasbenica, pianistka in organistka Zulejka Devetak za delo na področju slovenskega liturgičnega petja.

Nagrado so zaradi trenutnih epidemioloških razmer, ko ni mogoče organizirati večjih prireditev, podelili ob sveti maši v župnijski cerkvi v Rojanu, so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Komisija za podelitev Černetove nagrade je v obrazložitvi zapisala, da želijo z nagrado Devetakovi izreči priznanje za njeno delo, zlasti v času pandemije, ko s svojim glasom in orglanjem sama umetniško dovršeno spremlja nedeljske maše, ki jih na valovih Radia Trst A prenašajo iz župne cerkve v Rojanu.

Černetovo nagrado vsako leto podeljujejo kot priznanje Slovencu ali slovenski organizaciji v Italiji, ki deluje v skladu s slovenskimi, krščanskimi in demokratičnimi ideali, za katere se je zavzemal časnikar in politik Dušan Černe (1916-1975). Nagrado so prvič podelili leta 1976, prejel pa jo je beneški časnik Dom.

Source
sta.si
Back to top button