Lokalno

Minister Tonin obljubil podporo pri gradnji gasilskega centra v Ajdovščini

Občino Ajdovščina je danes obiskal minister za obrambo Matej Tonin. Z županom Tadejem Beočaninom sta se pogovarjala o temah, ki se navezujejo na delovanje sistema zaščite in reševanja v občini. Med drugim sta govorila o gradnji novega gasilskega centra na obrobju Ajdovščine, pri kateri je minister obljubil pomoč.

“Država oziroma ministrstvo za obrambo lahko pomaga na več načinov. Na tem območju imamo kar nekaj zemljišč, ki so zanimiva tudi za Občino Ajdovščina in tu gre lahko ministrstvo nasproti vsem ambicijam in načrtom občine,” je povedal obrambni minister.

Občina Ajdovščina bi rada uredila območje ob samem letališču, kjer je obrambno ministrstvo še vedno lastnik določenih zemljišč. Te bi ajdovska občina v prihodnje rada odkupila za primerno ceno, saj po ministrovih besedah nimajo več brezplačnih prenosov nepremičnin na občine, in jih kasneje namenila za izbrane javne programe.

Napovedal je tudi možnost sofinanciranja opremljanja gasilskega centra ter pomoči pri nabavi gasilske opreme. “Tukaj pa so seveda pomembni razpisi in verjamem, da bodo na teh razpisih tudi uspešni pri zagotavljanju sredstev za nabavo tako opreme kot tudi novih vozil, saj je gasilstvo v Ajdovščini in na teh koncih eno najbolj organiziranih,” je pojasnil.

Občina Ajdovščina je trenutno v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za nov gasilski center, ki bo v neposredni bližini letališča s heliodromom in logističnega centra. Na tem območju je v nadaljevanju načrtovana še gradnja nove policijske postaje in urgentnega centra, je v izjavi ob koncu pogovorov povedal ajdovski župan.

Z ministrom Toninom sta spregovorila tudi o potrebah po kadrovski krepitvi ajdovskega gasilskega centra. Zaradi vse večjih potreb in varovanja industrije bi bili v gasilskem centru potrebni še štirje gasilci. Da ne bi vsako izmed večjih podjetij ustanavljalo svoje gasilske enote, bodo pristopili k urejanju skupne močnejše poklicne gasilske enote v občini.

“Pri temah smo izjemno složni, v marsikateri nam je minister izkazal pomembno podporo in nam dal določene usmeritve, tudi v zvezi z opremljanjem, ki se ga ob ustrezni organiziranosti lahko nadejamo,” je zaključil ajdovski župan Tadej Beočanin.

Source
STA
Back to top button