Mestni svetnik Jurišič napovedal kandidaturo za župana Maribora

Mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič je danes napovedal kandidaturo za župana Mestne občine Maribor na prihajajočih volitvah. Med drugim napoveduje skrb za predele tudi zunaj mestnega jedra, optimizacijo prometnih povezav, soočenje z energetskimi izzivi in dosego ustreznejšega financiranja občine s strani države.

 

“Za ta pomemben korak sem se odločil, ker zelo dobro poznam in razumem potrebe mesta, občank in občanov, predvsem pa prioritete, ki jih je treba temeljito prevetriti in narediti konec selektivni obravnavi tako prebivalcev, kot tudi predelov mesta oziroma občine glede status in lokacijo,” je Jurišič pojasnil odločitev za kandidaturo v današnjem sporočilu za javnost.

Med dosedanjimi dosežki je naštel dosego uporabe hitre ceste skozi Maribor brez vinjete in posledično preusmeritev prometnih tokov med največjimi predeli mesta, s čimer je po lastnih navedbah “mnogim prihranil dragocen čas, ki so ga porabili za iskanje alternativnih poti, ter prispeval k znižanju emisij”.

“Žal pa niso vsi stremeli k skrajšanju prometnih poti in zmanjšanju emisij, ampak so ureditev prometa narekovali drugi dejavniki in tako se je mesto začelo zapirati brez ustreznega načrta in alternative, zaradi česar se je začel promet nenadzorovano zgoščati v preostalih delih levega brega Drave. Prav zato bom poleg optimizacije prometnih povezav posodobil tako vozni park kot tudi linije javnega potniškega prometa, ki bo hitrejši in ugodnejši ter na prijazen način odvračal od uporabe avtomobila,” je zapisal.

Posebno pozornost namerava nameniti prostorskemu razvoju mesta. “Zato se zavezujem, da bo Mestna občina Maribor dobila občinski prostorski načrt, ki bo usklajen med željami in potrebami prebivalcev in gospodarstva, ki bo trajnostno naravnan in strokovno pripravljen v zakonsko predpisanem roku s čim manjšim vplivom na okolje. Pri tem bom posebno pozornost namenil pomenu mestnih četrti in krajevnih skupnosti, ki so prepogosto preslišane in zapostavljene, čeprav kar najbolje zaznavajo želje in potrebe občanov,” je navedel.

“S svojo kandidaturo Mariboru ponujam drugačne rešitve in način vodenja mesta tudi zato, da ne bi bili ponovno v zadregi ob izbiri kandidata, ki bi za mesto predstavljal manjšo škodo,” je zaključil.

Kandidaturo za župana bo njegova stranka po napovedih Jurišiča vložila sočasno z listo kandidatk in kandidatov za mestni svet ter listami kandidatk in kandidatov za svete mestnih četrti in krajevnih skupnosti. Te kandidate naj bi predstavili v naslednjih tednih. “Že sedaj pa lahko napovem, da bo lista vključujoča in ne bo pozabila na nikogar, s čimer bomo ponovno pokazali, da je Maribor odprto mesto,” je še zapisal v trenutni sestavi mestnega sveta edini predstavnik Stranke mladih – Zeleni Evrope.

Ob izvolitvi župana Saše Arsenoviča na prejšnjih volitvah se je pridružil njegovi koaliciji, a je po županovem incidentu z mladoletnikom maja letos izstopil iz nje.

Jurišičeva je zaenkrat prva uradna najava kandidature za župana Mestne občine Maribor na letošnjih volitvah. Arsenovič sicer ne skriva, da ga zanima nov mandat. Opozicijska SDS bo v boj za županski položaj najverjetneje poslala poslanca DZ Dejana Kaloha, Lista Franca Kanglerja – NLS pa mestnega svetnika Željka Vogrina.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button