Medobčinsko redarstvo išče kadrovske okrepitve

Medobčinska uprava Istre ima odprte prijave za kadrovske okrepitve. Potrebujejo kar osem novih občinskih redarjev pripravnikov. Pogoji za zaposlitev so srednješolska izobrazba, šest mesecev delovnih izkušenj, znanje slovenskega in italijanskega jezika ter izpit B kategorije, zaželjen pa je tudi izpit A kategorije. Novi redarji bodo sicer razvrščeni na delo po vseh štirih obalnih občinah.

 

»Nova delovna mesta se odpirajo zaradi rastočih potreb občin ustanoviteljic. Že ob sami ustanovitvi smo ugotovili, da imamo velik manko medobčinskih redarjev. Zaradi tega je bil tudi sprejet relativno bogat kadrovski načrt in zato tudi redno objavljamo razpise in iščemo ustrezen kader«, pove Ivan Koljesnikov, vodja Medobčinske uprave Istre.

Mestni redar mora dobro poznati prometno zakonodajo in prometne predpise. Pomembno je tudi, da pozna občinske odloke in širino teh predpisov vseh štirih občin ter njihove posebnosti. »Ne gre le za promet, saj so redarji pristojni še za marsikaj drugega«. Poleg prekrškovnega ukrepanja lahko izrekajo opozorila, izvedejo varnostni pregled, zasežejo predmete in opravijo zadržanje oseb. »Pooblastila so zelo široka in se ob spremembah zakonodaje še dodatno širijo«, še razloži vodja Medobčinske uprave Istre.

Medobčinska uprava Istra ima trenutno zaposlenih 37 uniformiranih medobčinskih redarjev za območje vseh štirih občin ustanoviteljic. Potrebe pa so veliko večje. »Trenutni razpis vsekakor ni zadnji. Še bomo iskali nov kader«, napove Koljesnikov.

Razlogov za povečanje potreb po medobčinskih redarjih je več. Med njimi so večanje prometa preko celega leta, nove ureditve parkirišč, povečevanje območij, kjer je nadzor potreben, »predvsem pa je pomembna prisotnost redarstva, saj pomagajo urejati promet. Potrebujemo veliko več kadra, da bi kakovostnejše pokrili teren«, še dodaja Koljesnikov. Nova delovna mesta poskušajo zapolniti z rednimi razpisi, ves čas imajo odprte predprijave za interesente, prisotni pa so tudi na zaposlitvenih sejmih. »Dejstvo je, da se od redarjev veliko pričakuje, kljub temu, da gre za srednjo izobrazbo, so pooblastila velika. Redarji morajo imeti tudi neko razgledanost, saj njihovo delo ne obsega le kaznovanja, kot se je preteklosti govorilo. To je še najmanj. Pomemben del njihovega dela je urejanje prometa, dajanje informacij in sodelovanje z občani«, še zaključi Koljesnikov.

Izbrani kandidati se bodo udeležili strokovnega usposabljanja, v enem letu od sklenitve pogodbe o zaposlitvi pa bodo morali opraviti tudi preizkus znanja. Rok za prijavo se izteče 19. septembra.

Source
Eva Brajkovič
Back to top button