SlovenijaLokalnoGospodarstvo

Med počitnicami v Kranjski Gori in Bohinju veliko dnevnih obiskovalcev

Zimske šolske počitnice so za kranjskogorski turizem običajno en izmed vrhuncev leta. Tudi letos beležijo povečan obisk, vendar je velika večina dnevnih obiskovalcev, saj so hoteli zaprti. Obiskovalce tako v Kranjski Gori kot v Bohinju vabijo urejene smučarske in tekaške proge, prosijo pa jih, naj se držijo epidemioloških ukrepov.

“Če bi bilo normalno leto, bi Kranjska Gora sedaj verjetno pokala po šivih, saj bi številni gostje prišli užit darove narave, ki nam jih je dala letošnja zima,” je ocenil direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. V tem času bi bili v Kranjski Gori poleg številnih Slovencev tudi Angleži, Italijani in Avstrijci.

Letos v času počitnic beležijo le povečan obisk enodnevnih obiskovalcev iz Slovenije, ki jih bo naslednji teden, ko bo na počitnicah osrednja Slovenija, še več. “Na to smo pripravljeni, parkirišča so očiščena, smučarske in tekaške proge urejene,” je povedal Veber, ki prevelike gneče ne pričakuje.

Tokrat so se posebej pripravili na enodnevne obiskovalce. Za več dni lahko v Kranjsko Goro pridejo lastniki počitniških namestitev, možen je tudi poslovni najem, vendar je tega, kot kažejo statistike, vendarle relativno malo. Januarja so tako zabeležili le pet odstotkov nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani, pri čemer so vključeni tudi udeleženci Zlate lisice.

“To kaže na to, da se ljudje večinoma zavedamo omejitev in si resnično želimo narediti vse, da bi čim prej prišli v takšno epidemiološko fazo, ko bi bila turistična dejavnost dejansko znova omogočena vsem,” je dejal Veber. “Sedaj smo tudi v nekem krču, ko ne vemo točno, kaj je prav in kaj ne. Po štirih mesecih zaprtja še vedno ugotavljamo, da zadeve niso povsem jasne, razlage so različne in ta zmeda je povzročila veliko škode gostinstvu in turizmu,” je ocenil.

Ob tem je posebej spomnil na možnosti obratovanja gostinskih objektov za poslovne namene in za kosila podjetjem, o kateri niso bili seznanjeni. “Mislim, da je bila tu narejena izredno velika napaka, ker se zadeve, kot že ničkolikokrat prej, jasno in razumno sporočale,” je dejal Veber, ki se mu zdi “primeren čas, da si nalijemo čistega vina in startamo z nekimi novimi ukrepi, ki bodo situaciji primerni in življenjski”.

Večina nastanitvenih objektov je kljub možnosti poslovnega najema zaprtih in marsikateri lastnik investira še zadnje prihranke v prenovo, vzdrževalna dela in pripravo na poletno sezono. Zaprta je tudi velika večina gostinskih lokalov, le nekaj se jih je odločilo za možnost delovanja s prevzemom hrane.

“Zavedamo se, da je za nas zimska sezona izgubljena in se z vsemi močmi pripravljamo, da se obdržimo nad vodo in da se res pripravimo na poletno sezono, za katero verjamem, da se bo ob izboljšanju razmer hitro postavila na tiste tire, kot si vsi želimo,” je sklenil Veber.

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus osebno ocenjuje, da je trenutno prava pot, da turizem še nekaj časa ostane na čakanju: “Bolje je še malo potrpeti, da bo bomo potem, ko bosta zadostna prekuženost in precepljenost, začeli normalno delati”. Prepričan je, da ni pametno prehitevati, saj bi nas sicer epidemija lahko znova udarila med poletno sezono. Ob tem upa, da bo mogoče turizem znova zagnati po veliki noči.

Žal mu je za letošnjo zimsko sezono, ko je bila narava tako radodarna s snegom. Letos so na svoj račun v Bohinju prišli domačini, ki so lahko doživeli zimo na način, kot je že dolgo ne, saj je bilo ob zaprtih občinskih in regijskih mejah obiskovalcev zelo malo. Turizem Bohinj je zanje poskrbel z ureditvijo tekaških prog, občina pa je z organiziranjem testiranja na novi koronavirus omogočila tudi smuko.

Vse to je sedaj na voljo tudi drugim Slovencem. Ker naslednji teden v Bohinju pričakujejo več obiskovalcev, od danes dalje organizirajo še dodatne možnosti uporabe javnega prevoza, da ne bi bilo težav s parkiranjem. “Mi dejansko ne zmanjšujemo naših aktivnosti pri urejanju destinacije. Na ta način ostajamo v stisku z gosti,” je pojasnil Langus.

Ob tem upa, da se bodo obiskovalci držali predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. “Na to posebej apeliram, saj je pomembno tako za varnost tistih, ki prihajajo, kot za varnost tistih, ki tu živijo. Prav tako je pomembno zato, da ne povzročimo nove rasti okužb in da bodo lahko priprave na poletno sezono normalno stekle,” je poudaril.

Source
STA
Back to top button