Mariborski proračun v drugi obravnavi pri 167 milijonih evrih

Proračun Mestne občine Maribor za letos naj bi se v drugi obravnavi, ki jo bodo mestni svetniki opravili v četrtek, zvišal za skoraj milijon evrov na 167 milijonov. Dodatna sredstva so med drugim predvidena za postavitev novih igral, vlaganja v dveh osnovnih šolah, obnovo cest ter začetek projekta Center Rotovž.

Lani so sicer v občini dosegli rekordno realizacijo proračuna, je na današnji spletni novinarski konferenci še povedal župan Saša Arsenovič.

“V 2020 je bilo realiziranih skoraj 121 milijonov evrov, kar je rekord v zgodovini Maribora. To pomeni, da dejansko delamo in izvajamo projekte. Če bomo tudi ta proračun realizirali pri okoli 80 odstotkih, kot smo prejšnjega, bomo šli v smer, ki si jo želim, to je približno 10-odstotna rast realizacije proračuna na leto,” je dejal.

Predlog proračuna je po njegovih besedah koalicijsko v veliki meri usklajen, prav tako so za drugo branje poskušali upoštevati večino predlogov mestnih svetnikov ob prvem branju. “Tako se proračun za leto 2021 povečuje za okoli 900.000 evrov in znaša 167 milijonov, proračun za leto 2022 pa se povečuje za 1,7 milijona in znaša 142,7 milijona evrov,” je pojasnila vodja občinskega urada za finance in proračun Mateja Cekić.

Med drugim je vsako leto dodana nova postavka v višini 100.000 evrov za postavitev novih igral na javnih površinah, nova igrala pa so predvidena tudi v okviru izvedbe participativnega proračuna občine in projekta Doživetje na Bolfenku.

Dodana so sredstva za izvedbo investicij v osnovnih šolah Martina Konška in Franceta Prešerna, kjer pričakujejo državno sofinanciranje, ter za pripravo projektne dokumentacije za obnovo Dvorane Tabor in Center Malečnik. “V letu 2021 dajemo 70.000 evrov ter leto kasneje 400.000 evrov za investicijsko vzdrževanje Mariborskega otoka,” je povedala Cekićeva.

Zaradi večjih izdatkov se povečuje načrtovano zadolževanje občine. “Zadolževanje v letu 2021 se povečuje za milijon in znaša skupaj 16 milijonov. Razdolževanje je v višini 6,3 milijona evrov. V letu 2022 pa se zadolževanje povečuje za 1,5 milijona in znaša 11,5 milijona, pri čemer je razdolževanje v višini 7,5 milijona evrov,” je povedala Cekićeva.

Kot napovedano ob prvem branju proračunov konec decembra lani je občina zagotovila lastna sredstva za začetek izvedbe projekta Center Rotovž, s katerim bi Mariborska knjižnica končno dobila nove prostore. Novonastali center na Rotovškem trgu naj bi obsegal še manjšo kinodvorano in galerijo, pri njegovi uresničitvi pa ima občina obljubljeno sofinanciranje države.

Arsenovič je zadovoljen, da je tu končno prišlo do preboja. “Enajst let smo menjavali lokacije, sedaj pa smo v situaciji, da vemo, kaj bomo. Podpisujemo služnostne pogodbe, kmalu bomo vložili predlog za gradbeno dovoljenje,” je dejal in dodal, da se počasi zaključuje obnova Sodnega stolpa na Lentu, marca naj bi šel v izvedbo tudi Vojašniški trg, ki je bil projektiran že pred 17 leti.

Na četrtkovi seji bodo mestni svetniki odločali še o predlogu, da javni zavod Narodni dom Maribor dobi strokovni svet. Po besedah župana gre za uskladitev z zakonodajo, po kateri mora imeti zavod z več kot 20 zaposlenimi ločen svet zavoda in strokovni svet. “To bi moral Narodni dom imeti že zdavnaj,” je dejal.

Napovedani obisk vlade v Mariboru bo po informacijah Arsenoviča izveden takoj, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale. Točnega datuma še nimajo.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button