Lokalno

Mariborski mestni svetnik neuspešen s tožbo zoper drugega svetnika

Mariborski mestni svetnik Željko Milovanović ni uspel z zasebno tožbo zoper svetnika Matica Matjašiča zaradi domnevne razžalitve. Slednji takšno odločitev sodišča označuje kot pomembno za svobodo izražanja političnih predstavnikov v javnosti. Milovanović pa pravi, da je bila tožba le poskus obrambe pred stalnimi diskreditacijami.

Željko Milovanović iz Liste kolesarjev in pešcev je lani vložil zasebno tožbo zoper Matica Matjašiča iz Liste mladih. Povezujemo, ker naj bi ga slednji razžalil z izjavo v intervjuju za časnik Večer, da ima Lista kolesarjev in pešcev v mestnem svetu predstavnika, ki je bil v priporu zaradi korupcije.

Matjašič je v današnji izjavi za medije sporočil, da je sodišče na prvi stopnji ugodilo njegovemu ugovoru in ustavilo ta kazenski postopek, Milovanoviću pa naložilo poravnavo stroškov. Sodba je že pravnomočna.

Matjašič je posebej izpostavil, da je sodišče med drugim pritrdilo, da je mestni svetnik javna osebnost. “To pa predstavlja okoliščino, pri kateri je treba upoštevati, da je meja, pri kateri lahko govorimo o objektivnem posegu v čast in dobro ime zasebnega tožilca, širša,” je navedel.

Matjašič je dejal, da ne bo podal povratne tožbe zaradi krive ovadbe, od Milovanovića pa pričakuje, da bo “prevzel odgovornost in odstopil kot mestni svetnik ter z delovnega mesta javnega zavoda, kjer dela z mladimi”.

Pričakuje tudi ukrepanje župana Saše Arsenoviča oziroma koalicije, ki si je v koalicijsko pogodbo zapisala ničelno stopnjo tolerance do korupcije. Del te koalicije je bil sprva tudi Matjašič kot edini predstavnik Liste mladih. Povezujemo v mestnem svetu, a je lani izstopil iz nje.

Milovanović pojasnjuje, da je bila Matjašičeva izjava za Večer le vrh ledene gore, saj je s strani tega mestnega svetnika stalno deležen skrajno neprimernih žalitev in diskreditacij. “S to tožbo sem želel napraviti konec temu. Po odločitvi sodišča na prvi stopnji pa sem se odločil, da ne vztrajam pri tem, saj si ne morem več privoščiti vlagati energije v to zgodbo,” je povedal danes za STA.

Po njegovih besedah je bila tožba na sodišču zavrnjena predvsem zaradi tega, ker ni bilo dokazanega namena zaničevanja. “Ta zasebna tožba je bila opozorilo oziroma poskus branjenja pred nečednostmi, na katerih gradi Matjašič svojo politično kariero,” je dejal in dodal, da sam poziva k odstopu ne bo upošteval. “Na obeh položajih delam dobro, pošteno in na visokem nivoju, kar sem že večkrat dokazal,” je zatrdil.

Milovanović je bil pred leti kot nekdanji študentski poslanec obsojen na pol leta zapora zaradi dajanja daril za nezakonito posredovanje, a je bila sodba razveljavljena. “Zadeva ni bila nikoli pravnomočna, ampak je bila iz veliko vsebinskih razlogov razveljavljena. Po štirih letih sem dokazal, da nisem kriv tega, kar bi mi radi naprtili,” je pojasnil.

Source
STA
Back to top button