Lokalno

Maljevac v Murski Soboti tudi o stanovanjski politiki na podeželju

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je v sredo s sodelavci obiskal murskosoboško občino. V ospredju razprave s predstavniki občine je bil projekt prenove bivše ekonomske šole v središču Murske Sobote, v kateri bo soboški stanovanjski sklad uredil 15 stanovanj, od tega 12 za mlade, so danes sporočili z ministrstva.

 

Na delovnem sestanku z murskosoboškim županom Damjanom Anžljem se je minister seznanil s tekočimi projekti na področju stanovanjske politike v občini in o delu organizacij, ki izvajajo socialno-varstvene storitve. Delo občinskega medgeneracijskega centra župan ocenjuje odlično, med izzivi na področju dolgotrajne oskrbe pa je izpostavil predvsem pomanjkanje kadra v institucionalnem varstvu in pri pomoči na domu, so sporočili.

Župan je opozoril, da so med razlogi za kadrovske težave nizke plače v poklicih socialnega varstva, saj se tudi mladi, ki pridobijo zdravstveno izobrazbo v lokalni šoli, najraje odločijo za delo v bližnji Avstriji, kjer so plače na primerljivih delovnih mestih bistveno višje.

Na ministrovem srečanju s predstavnicami soboškega občinskega stanovanjskega sklada so preučili aktualne projekte vzdrževanja fonda sklada in njihove načrte. Na skladu svoje delo razumejo tudi v luči zagotavljanja socialne varnosti za šibkejše skupine, zato so vzpostavili tudi projekte s tega področja namestitve za brezdomce, bivanjske enote za starejše ter namestitve za ženske žrtve nasilja.

Sklad pozdravlja namero ministrstva po oblikovanju krovne stanovanjske strategije ter načrtovano vlogo regijskih in občinskih skladov v njej, predvsem zaradi potrebe po predvidljivem okolju, ki je ključno za načrtovanje dela in investicij, so še sporočili z ministrstva.

Minister in župan sta se v izjavi ob koncu srečanja strinjala, da je oblikovanje krovne strategije za razvoj javne stanovanjske politike ključnega pomena, predvsem v luči decentraliziranega razvoja po vsej državi.

Maljevac je regijski obisk sklenil z dogodkom Minister posluša v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota. V ospredju vprašanj in pobud sta bila razvoj bivanjske politike na podeželju in regulacija cen na nepremičninskem trgu.

Source
STA
Back to top button