Kranjska občina mora plačati 300.000 evrov odškodnine

Mestna občina Kranj je že štiri leta v sporu s podjetjem Trata iz Novega mesta glede izbire koncesijskega izvajalca javne gospodarske službe urejanja in čiščenja javnih zelenih površin na območju občine. Sedaj je višje sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, po kateri bo morala občina podjetju plačati nekaj več kot 300.000 evrov.

 

Kot so sporočili z Mestne občine Kranj, je občina tik pred zaključkom mandatnega obdobja 2014-2018, v času ko bi moralo takratno vodstvo občine načeloma opravljati le še tekoče posle, s podpisom koncesijske pogodbe oddala izvajanje javne gospodarske službe urejanja in čiščenja zelenic podjetju Flora Sport iz Kranja.

Izvedbo razpisnega postopka je vodil zunanji izvajalec, neizbrano podjetje Trata iz Novega mesta pa se na izbiro tedaj ni pritožilo, vendar je kasneje vložilo tožbo. Julija lani je podjetje uspelo s tožbo na prvostopenjskem sodišču. Občina se je nad razsodbo pritožila na višje sodišče, vendar pritožba ni bila uspešna, kar pomeni, da je občina sedaj dolžna tožniku zaradi izgube dobička plačali več kot 300.000 evrov odškodnine.

Kot so poudarili na občini, bo sedanje vodstvo storilo vse za zaščito interesov občine in omilitev škodljivih posledic veljavne koncesijske pogodbe, ki je bila tedaj pravno neupravičeno sklenjena. Zato bo Mestna občina Kranj bo na vrhovno sodišče vložila predlog za revizijo v tej pravdni zadevi.

Hkrati občina toži Floro Sport za sodno razvezo koncesijske pogodbe. Po zaključenem postopku izbire koncesionarja in sklenitvi pogodbe za izvajanje navedene javne gospodarske službe je namreč Državna revizijska komisija na podlagi zahtevka ministrstva za javno upravo izvedla revizijo razpisnega postopka, v katerem je ugotovila določene nepravilnosti. Ker je bila koncesijska pogodba že sklenjena, je mogoče razvezo te pogodbe uveljavljati le v pravdnem postopku.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button