Lokalno

Koprska občina še ne bo razpisala referenduma o centralnem parku

Koprski mestni svet je na četrtkovi izredni seji razpravljal o razpisu referenduma o centralnem parku Koper, za katerega je pobudnik, bivši župan Boris Popovič, zbral dovolj podpisov občanov. Svetniki so pooblastili župana Aleša Bržana, da se znova obrne na ustavno sodišče, ki naj presodi o ustavnosti in zakonitosti pobude za razpis referenduma.

 

Popovič je kot takratni župan zasebna zemljišča v Kopru najprej namenil gradnji stanovanj, čez nekaj let pa je občina zaradi poslabšanja odnosov z investitorjem Milanom Mandarićem tam preprečila gradnjo s sprejetjem prostorskega načrta, po katerem bo tam centralni mestni park. Mestni svet v sedanji sestavi je lani sprejel odlok, s katerim je prostorski načrt za centralni park razveljavil, Popovič pa je nato začel zbirati podpise za referendum o razveljavitvi tega odloka.

Občina se je zato obrnila na ustavno sodišče, ki pa je v začetku meseca zavrglo njeno zahtevo za oceno zakonitosti referendumske pobude. V sklepu so sodniki zapisali, da niso pristojni odločati že v fazi zbiranja podpisov o pobudi. O zadevi se bodo lahko izrekli šele, ko bo pobudnik končal zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma.

Zdaj, ko so podpisi zbrani, bo občina v skladu s četrtkovo odločitvijo mestnih svetnikov ustavno sodišče znova povprašala, ali je vsebina zahteve za referendum zakonita. “Odgovor želim dobiti zato, da ne spravimo naših volivcev oziroma naših občanov v situacijo, da odločajo o nečem, kar je morda nezakonito,” je v razpravi dejal Bržan.

Občina je v Bržanovem mandatu sklenila tudi dogovor z vsemi tremi lastniki parcel na omenjenem območju. Po tem sporazumu bi se občina izognila tožbam investitorja zaradi onemogočanja gradnje, hkrati pa bi dobila novo stanovanjsko sosesko, ki jo, kot opozarja Bržan, nujno potrebujejo.

“Referendum je dopusten, dejstvo je, da je občinski odlok veljaven, ta je iz leta 2018. Da ne dopusti razpisa referenduma, je popolnoma nedemokratično, še posebej zato, ker je v preteklosti župan že dopustil zbiranje podpisov. To je veliko zavajanje, dejstvo pa je, da so zadaj veliki interesi,” pa je po seji menil Popovič.

Po mnenju Popoviča pa načrtovana stanovanjska gradnja na tem območju ne bo reševala stanovanjskih problemov Koprčanov, temveč bo tam nastalo veliko vikendaško naselje. Medtem pa občina potrebuje park, dodaja.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button