Koper bo ozelenel

Mestna občina Koper postaja bolj zelena. Najkasneje do pomladi 2024 bodo zasadili novih 90 dreves.

»Glede na zdajšnje vremenske razmere in mogoče preteklega neuravnovešenega razvoja, predvsem na področju zelenih površin, smo se na Mestni občini Koper odločili, da problemu posvetimo več pozornosti in zasadimo drevesa povsod, kjer lahko. Na urbanih, asfaltiranih, kamnitih površinah in sprehajalnih poteh,« je povedal Raf Klinar iz Urada za gospodarske javne službe, okolje in promet MOK.

V preteklosti so se na občini že posvečali problemu, ko je bilo v mestu preveč sive infrastrukture, betona in asfalta. »V središču mesta smo se tako že soočili z nastanki tako imenovanih toplotnih otokov, ko je temperatura v nekaterih območjih zgoščene pozidave več stopinj višja kot v okolici,« so zapisali na občini. V ta namen so v preteklosti že zasadili okoli 380 dreves.

»Odzivi ljudi so zelo pozitivni, tudi glede na to, da to potrebujemo za poustvarjanje prijetnejše mikro klime, ki je v poletnih mesecih bolj ugodna za ljudi, sprehajalce. Menimo, da je to zelo dobra poteza,« je zatrdil Klinar.

Nova drevesa in grmovnice sadijo na vseh javnih površinah, ki zasaditve omogočajo, sporočajo iz občine, prav tako pa nadaljujejo projekt sajenja avtohtonih travniških rastlin na javnih površinah, saj so bolje prilagojene na naše podnebje, predstavljajo vir hrane za čebele in potrebujejo manj vode. V poletnih mesecih bodo drevesa nudila hladno senco, v zimskih pa prepuščala svetlobo in sončne žarke. Za zasaditev 90 dreves bo občina odštela okoli 95.000 evrov.

ANA ZUPAN

Back to top button