Konec projekta Primorci beremo

Pretekli teden se je zaključil projekt Primorci beremo, ki je letos potekal že sedemnajsto leto zapored leto v desetih primorskih knjižnicah. »Namen tega projekta je spodbujati branje slovenskih avtorjev s ciljem, da čim več uporabnikov spozna, da so tudi slovenski avtorji vredni branja ter da njihove knjige niso nič manj zanimive od tujih uspešnic,« je povedala direktorica Mestne knjižnice Piran Patricija Višnjevec. Bistvo projekta torej skozi vsa leta ostaja enako – ljudi spodbuditi k branju izvirnega slovenskega leposlovja.

 

Projekt deluje tako, da se vseh deset sodelujočih knjižnic dogovori in ustvari priporočilni seznam različnih avtorjev. Vsako leto izberejo druge knjige, ob tem pa poskrbijo, da so aktualne in iz različnih žanrov, tako da se za vsakega lahko nekaj najde. Letos je bilo na seznam uvrščenih devetdeset knjig. Da sodelujoči uspešno zaključijo projekt, morajo prebrati štiri knjige s tega seznama. Knjižnice sodelujoče bralce vsako leto nagradijo tudi s slavnostno prireditvijo, na kateri jim podelijo posebno priznanje ter knjižno nagrado.

 »Letos smo zelo veseli, saj smo v sklopu projekta prebrali že skoraj osem tisoč knjig. Naj povem še to, da smo v vseh letih delovanja projekta v vseh knjižnicah skupaj prebrali zavidljivo količino kar 113 tisoč knjig,« je zadovoljna Patricija Višnjevec, direktorica Mestne knjižnice Piran. Letos se je v projekt vključilo več kot 1100 uporabnikov, ki so prebrali vsaj eno knjigo iz seznama. Udeležba je bila za deset odstotkov višja od lanske. S projektom Primorci beremo knjižnice že od leta 2007 uspešno spodbujajo bralce k spoznavanju kvalitetne literature, še posebno slovenskih avtorjev, ter razvijanju splošne bralne kulture.

Source
Ana Lešnik
Back to top button