Končno konkurenca v Kopru

Kupcem stanovanj v Kopru se obetajo boljši časi

Koper bo po več kot desetletju dobil novo stanovanjsko sosesko. V dveh karejih bo investitor Elta d. o. o. zgradil nekaj več kot 500 stanovanj. V prvem kareju, ki ga prično graditi že septembra letos, bo 256 stanovanj. Nato bo v drugem kareju zgrajenih še preostalih 252. To bo prva nova soseska v Kopru po letu 2012, ko je družba SGPomgrad postavila manjšo sosesko v Ulici 15. maja. 

Od takrat dalje se je v Kopru stanovanja gradilo »po kapljicah«, kar je povzročilo pomanjkanje stanovanj in posledično rast njihovih cen. V tem času je v Kopru stanovanja gradila le ena družba – Grafist, ki se je zahvaljujoč temu dobro zasidrala na tržišču. Kljub temu, da je Grafist pridobil v last večino za gradnjo stanovanj primernih zemljišč v Kopru, se doziranje stanovanj po kapljicah vsa ta leta ni spremenilo. 

Elta namerava septembra pričeti z izgradnjo soseske NOVA, ki bo na koncu obsegala več kot 500 stanovanj. Tudi Grafist je že pričel z deli na objektu Levji grad, kjer napoveduje gradnjo 170 stanovanj. Vse kaže, da je v Kopru gradnje »po kapljicah« konec. Po več kot desetletju bodo kupci stanovanj v Kopru imeli izbiro. Ali z drugimi besedami: v Kopru sedaj obstaja konkurenca na stanovanjskem trgu. 

Tudi laiki danes že vedo, da konkurenca tako v teoriji kot praksi prinaša ugodnosti za kupce – med drugim tudi možnost izbire – bodisi glede na ceno bodisi glede na kakovost.

Načeloma je država tista, ki mora zagotoviti obstoj konkurence ter ukrepati, če kdo izkrivlja tržišče, kot se je to leta dogajalo v Kopru. Poleg Kopra je bil podoben problem prisoten tudi kje drugje v državi, toda nikjer na tako očiten način. Kar se tiče trga stanovanj, je država definitivno zanemarjala to obveznost, kar je prispevalo svoj delež k pomanjkanju stanovanj v mestu in k rasti njihovih cen. Na drugi strani je država večkrat pokazala, kot na primer na telekomunikacijskem trgu, da ima možnost in sposobnost ukrepanja – večkrat je na tržišče posegla s konkretnimi regulatornimi ukrepi in kot posledico tega ima danes praktično vsak državljan možnost izbire povezljivosti na internet s strani vsaj dveh ali treh ponudnikov – ponekod tudi petih. V Kopru lahko sedaj pri nakupu novega stanovanja izbirajo med dvema možnostma. Daleč od petih možnosti, a vendarle svetlobna leta bolje kot še včeraj, ko izbire niso imeli. 

Ob tem se sama od sebe zastavljajo določena vprašanja. Recimo, zakaj je nova občinska oblast pod Alešem Bržanom, ki je leta 2018 nasledil Popovića, potrebovala kar pet let za odpravo podedovane težave in ali bi to lahko dosegla tudi prej kot v petih letih? 

Na koncu dneva je vendarle treba stopiti na realna tla in priznati, da je tudi »nekoliko pozno« še vedno mnogo bolje kot »nikoli«.

Source
Željko Urumovića
Back to top button