Kdo postavlja praznične lučke v Kopru?

Že od oktobra opazujemo delavce, ki po Kopru marljivo postavljajo praznične lučke in okrasitev. Da bi se Fantazima začela pravočasno, delavci začnejo s postavitvijo že jeseni. Vsak dan smo jih lahko opazovali v središču Kopra, a vprašanje, ki si ga mnogi niso zastavili, je – kdo so ti delavci? Ko smo povprašali na Zavodu za kulturo, mladino in turizem, smo dobili odgovor, da praznično okrasitev postavljajo »delavci javne razsvetljave«, o čemer se nismo preveč spraševali, vsaj dokler nas bralci niso opozorili, da na tovornjakih delavcev piše, da so iz Ljubljane. Tako smo ugotovili, da za postavitev praznične okrasitve niso odgovorni delavci koprske javne razsvetljave, temveč delavci podjetja Javna razsvetljava Ljubljana.

Nenavadno se zdi, da lokalno delo opravlja podjetje iz Ljubljane, sploh če obstaja Javna razsvetljava Koper, ki deluje pod okriljem Marjetice Koper. Vodjo službe za javno razsvetljavo v Kopru smo vprašali, zakaj oni ne postavljajo lučk. Povedal nam je, da so to vprašanja »višje politike«, na katera on ne more odgovarjati.

Odgovor smo prejeli od Mestne občine Koper, ta pa je sprožil še dodatna vprašanja. Povedali so nam, da luči nameščajo delavci Javne razsvetljave Ljubljana na podlagi desetletne koncesije. Koncesija je bila leta 2012 podeljena podjetju Petrol d. d., v konzorciju z Javno razsvetljavo d. d. Podeljena je bila na podlagi javnega razpisa, vendar Petrol na razpisu ni imel konkurence – za koncesijo so se prijavili edini, kar pri nas sicer ni redkost. Ljubljansko podjetje bo dela izvajalo vsaj do leta 2025, ko se koncesija izteče. Vendar ni razloga za domnevo, da bo naslednji razpis drugačen. Na Mestni občini Koper pravijo, da ne razmišljajo o tem, da bi dela prevzelo komunalno podjetje, saj trenutno ne razpolaga z zadostnimi kapacitetami. 

Koper 

– praznična okrasitev od 2. decembra do 7. januarja

– za okrasitev so uporabljene LED lučke

– letos je bilo v okrasitev vloženih 30.000 evrov

 

Oddelek za odnose z javnostmi Marjetice Koper se s tem strinja. Namestitev lučk zahteva širok kader usposobljenih električarjev, ki jih v Marjetici, kljub obstoju Javne razsvetljave Koper, nimajo. Osnovna dejavnost Marjetice Koper je ravnanje s komunalnimi odpadki, zato niti ni pričakovati, da bi imeli dovolj strokovnjakov te vrste. Po besedah službe za odnose z javnostmi pri Marjetici skrbijo za semaforje in luči v fontanah in imajo zato le nekaj električarjev, večja električarska dela pa niso v njihovi pristojnosti. Dejali so, da je v posameznem podjetju premalo električarjev za toliko dela, zato je morala tudi Javna razsvetljava Ljubljana združiti svoje delavce in električarje iz regije, da je dobila dovolj osebja za postavitev lučk. A po besedah Mestne občine Koper so pri postavitvi pomagali tudi delavci Marjetice.

V občini Izola pa so imeli zadosten kader, zato je delo postavljanja okrasitve opravilo lokalno podjetje Blunet. Na njihovi spletni strani lahko preberemo, da podjetje izvaja vse vrste elektroinštalacij, tako jakotočne kot šibkotočne. Na spletni strani je prav tako navedeno, da pri njih dela od pet do deset zaposlenih, odvisno od potreb. Ni jasno, kako v Izoli majhno število električarjev zadošča za postavitev decembrskih lučk, medtem ko je v Kopru za okrasitev potrebna cela horda ljudi. Iz podjetja Blunet so sporočili, da je bilo število delavcev odvisno od dneva in da so včasih delali trije, včasih šest ali več delavcev. Delo pri postavljanju okrasitve je različno in odvisno od okraskov. Nekatere luči in modele je treba samo postaviti, za to pa ni potreben električar, temveč  fizična moč in ravnotežje. Pri verigah pa je postavitev nekoliko bolj zapletena, saj mora imeti po njihovih besedah oseba, ki jih postavlja, občutek za estetiko. Pravijo pa, da ko gre za elektriko, delo ni kompleksno, temveč gre za osnovna električna dela, ki bi jih moral biti sposoben opraviti vsak elektrotehnik. Seveda je pomembno, da je delo opravljeno pravilno, saj gre pri tem tudi za varnost občanov, vendar je za obešanje in prižiganje luči po njihovem mnenju potrebno le osnovno znanje. 

Izola 

– praznična okrasitev od 3. decembra do 21. januarja

– za okrasitev so uporabljene LED lučke

– letos je bilo vloženih 30.000 evrov za okrasitev

– postavljenih je približno 30 kilometrov prazničnih lučk

Torej lahko sklepamo, da vprašanje ni, ali bi lahko koprski električarji postavljali praznično okrasitev, temveč, zakaj tega ne delajo. Marjetica Koper kot komunalno podjetje očitno ni prava izbira za opravljanje tega dela. Toda to ne odgovarja na vprašanje, zakaj tega dela ne bi opravilo katerokoli drugo lokalno podjetje? S pomočjo hitrega pregleda spletnih strani je mogoče ugotoviti, da je v Kopru skoraj dvajset podjetij in samostojnih podjetnikov, ki se ukvarjajo z elektroinštalacijami, vendar se nobeno od njih leta 2012 ni prijavilo na razpis. Iz vseh informacij, ki smo jih pridobili, še vedno ostaja nejasno, kdo so zares ljudje, ki so postavljali praznično okrasitev v Kopru, in koliko delavcev je bilo potrebno, da je Fantazima zaživela.

Sonja Knežević

Back to top button