Izolani v nedeljo o usodi občinskega prostorskega načrta

Izolani bodo v nedeljo na referendumu odločali o usodi občinskega prostorskega načrta (OPN). V civilni iniciativi Gibanje za Izolo menijo, da OPN predvideva pretirano pozidavo, tudi najboljših kmetijskih zemljišč. V civilni iniciativi Skupaj za dobro Izole pravijo, da bo OPN ta zemljišča ustrezno nadomestil in omogočil gradnjo stanovanj za mlade.

 

 

OPN je izolski občinski svet potrdil v začetku julija. Kot so tedaj navedli na izolski občini, gre za prvi celovit prostorski načrt, ki skladno z novo zakonodajo določa namensko rabo celotne občine in daje možnost njenemu nadaljnjemu prostorskemu razvoju.

Že kmalu po uveljavitvi prostorskega načrta pa so v civilni iniciativi Gibanje za Izolo sprožili pobudo za referendum o OPN. Ta po njihovih navedbah predvideva pretirano pozidavo, tudi na najboljša kmetijska zemljišča, in ne upošteva pobud domačih kmetov. Prav tako po navedbah iniciative niso predvidena neprofitna stanovanja za mlade in ostale občane.

Novembra so predstavniki civilne iniciative predali tudi 952 overjenih podpisov, s katerimi so sprožili postopke za izvedbo referenduma. Kot je tedaj izjavila njihova predstavnica Viktorija Carli, njihov cilj ni bil referendum, a so bili vanj prisiljeni, saj vse od začetka priprav za izdelavo OPN ni bilo razumevanja zanje.

Občina se ni aktivno vključila v predreferendumsko kampanjo, je pa župan Danilo Markočič izrazil prepričanje, da bodo Izolani pri odločanju o referendumu “ravnali s srcem in z mislijo o našem mestu in o razvoju mesta”.

Na izolski občini so sicer že pred tem tudi poudarili, da je bil osnutek OPN na vpogled skoraj pet mesecev in je občinski svet o njem odločal trikrat.

S sprejetjem prostorskega načrta bo na območje tovarne Argo in Male opreme med drugim umeščen nov kulturni center, prostor pa ne bo namenjen stanovanjski gradnji. Prostorski načrt omogoča tudi dograjevanje izolske bolnišnice, celovito ureja ukrepe za zagotavljanje poplavne varnosti, poleg tega pa so dosegli dogovor z imetniki pomožnih kmetijskih objektov oz. kažet, da bodo te za velike kmetijske pridelovalce večje kot doslej.

V kampanjo pa so se poleg Gibanja za Izolo vključili tudi v civilni iniciativi Skupaj za dobro Izole, kjer so se za uveljavitev OPN javno izpostavili tudi znani obrazi, med njimi olimpijec Vasilij Žbogar, sicer vodja svetniške skupine občinskega sveta Ponosni na Izolo, in strokovni direktor Splošne bolnišnice Izola Dušan Deisinger.

Skupaj za dobro Izole navaja, da se sedem hektarjev kmetijskih zemljišč, kjer je po OPN predvidena širitev stavbnih zemljišč, nadomešča z 11 hektarji zdaj opuščenih zemljišč, kjer se bo spet vzpostavilo tradicionalne terasne obdelovalne površine. Prostorski načrt pa poleg tega rešuje tudi težave najemnikov kmetijskih zemljišč, saj določa standarde za ureditev t. i. kažet na teh zemljiščih. Poleg tega OPN po njihovih pojasnilih prinaša nova najemna stanovanja za mlade družine, izgradnjo garažnih hiš za domačine in ureditev priobalnega pasu.

V civilni iniciativi prav tako opozarjajo, da v primeru neuveljavitve OPN občina starih prostorskih aktov ne bo smela spreminjati, zato ne bo mogoče spreminjati namembnosti ali drugih pogojev, ki jih stari akti predvidevajo, to pa bo oviralo občane pri uresničevanju načrtov, ki bodo vključevali gradbena dovoljenja.

Odlok o OPN bo uveljavljen, če bo zanj glasovala večina volivcev, zavrnjen pa, če bo proti glasovala večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volivcev. Po javno dostopnih podatkih je volilnih upravičencev v občini 13.462, kar pomeni, da bo potreben kvorum znašal 2693 volivcev.

Po napovedih občinske volilne komisije bi rezultati glasovanja utegnili biti znani v nedeljo zvečer že okoli 20. ure.

Predčasnega glasovanja, ki je potekalo v sredo in četrtek, se je udeležilo skupaj 243 volivcev, kar predstavlja 1,81 odstotka vseh volilnih upravičencev, je občina zapisala na svoji spletni strani.

V Gibanju za Izolo so sicer občinski volilni komisiji očitali pristranskost, ker da jih ni obvestila o sestanku z zaupniki za nadzor poteka glasovanja, prav tako naj bi predstavnica volilne komisije ovirala delo in nadzor zaupnikov gibanja.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button