AktualnoSlovenijaLokalnoGospodarstvo

Hmeljarji letos ne pričakujejo težav s prihodom tujih delavcev

Hmeljarji letos ne pričakujejo težav s prihodom tujih delavcev, ki jim bodo pomagali pri spomladanskih opravilih v hmeljiščih. Kot je za STA povedal predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset, je v hmeljiščih že nekaj delavcev iz Romunije, kmalu pa jih bo prišlo še od 700 do 800. V hmeljiščih pričakuje tudi nekaj domačih delavcev.

Lani so imeli hmeljarji z zagotavljanjem tuje delovne sile težave zaradi epidemije. Država je namreč zahtevala, da morajo iti tuji delavci, šlo je za Romune, po prihodu v Slovenijo v 14-dnevno karanteno, a to za hmeljarje ni bilo sprejemljivo. Takšnih težav Oset letos ne pričakuje, saj se bodo romunski delavci testirali na novi koronavirus v svoji državi, denar za testiranje pa jim bodo zagotovili slovenski hmeljarji.

Hmeljarji pričakujejo tudi nekaj domačih delavcev. “A domače delovne sile ne pričakujem veliko, saj naši delavci ne radi delajo v hmeljiščih. Delo s hmeljem ni težaško, navijanje hmeljskih poganjkov na žičnice pa je zahtevno delo,” je še dejal Oset.

Specialistka za hmeljarstvo Irena Friškovec je medtem za STA povedala, da trenutno v hmeljiščih potekajo še zadnja popravila hmeljskih žičnic, nekateri hmeljarji opremljajo hmeljišča z opremo za kapljično namakanje, začenjajo se že tudi prva pomladna dela in priprava na rez hmelja. Nekateri hmeljarji začenjajo tudi sajenje novih hmeljišč.

Postregla je še s podatkom, da so lani slovenski hmeljarji hmelj pridelovali na 1480 hektarjih. Letošnja površina hmeljišč pa bo znana po 15. maju. Lani je sicer 121 hmeljarjev pridelalo nekaj več kot 2700 ton hmelja.

Source
STA
Back to top button