LokalnoGospodarstvo

Gradnja montažnega objekta v UKC Maribor do sredine januarja

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se trenutno še ukvarjajo z administrativnimi postopki, ki jih je treba opraviti pred začetkom načrtovane gradnje montažnega objekta za bolnike s covidom-19. Direktor Vojko Flis računa, da bodo lahko prva gradbena dela na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo stekla do sredine januarja.

 

S postavitvijo objekta, s katerim bi pridobili okoli 30 dodatnih postelj za bolnike s covidom-19, se mudi, saj v januarju pričakujejo dodaten priliv bolnikov v klinični center.

“Zelo hitri smo sicer, ampak nekaj pa je administrativnih korakov, ki jih moramo opraviti, da lahko začnemo delati,” je v nedeljo ob obisku predsednika vlade Janeza Janše v UKC Maribor povedal Flis.

Poudaril je, da je kljub nujnosti izvedbe tega projekta treba zagotoviti njegovo zakonitost. “Paziti moramo, da nam ne očitajo, da delamo nezakonito. In to nam dela nekaj težav pri hitrosti,” je dodal.

Ko bodo gradbena dela enkrat stekla, naj bi bil objekt postavljen v treh mesecih. Projekt, ocenjen na 4,5 milijona evrov, je vlada sredi decembra uvrstila v načrt razvojnih programov 2020-2023, sredstva pa naj bi zagotovili iz državnega proračuna za leto 2021.

Predvidena je postavitev montažnega objekta velikosti 1360 kvadratnih metrov z vsemi potrebnimi inštalacijami in opremo. Tam bi lahko zdravili od 20 do 24 akutnih bolnikov s covidom-19 in pet do šest bolnikov z najtežjo obliko te bolezni, ki potrebujejo mehansko predihavanje, torej bi bila tu tudi enota intenzivne terapije.

Kot izhaja iz vladnega sklepa, bi objekt v prvi fazi uporabili za zdravljenje bolnikov s covidom-19, v naslednjih letih pa za delovanje oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, ki bi ga tja začasno naselili za čas predvidene gradnje nove stavbe oddelka v letih 2023-2025.

Sedanji infekcijski oddelek UKC Maribor je namreč dotrajan in že dolgo časa čaka na nujno obnovo. Gre za najstarejšo stavbo znotraj tega kliničnega centra in pojav covida-19 je dodatno pokazal, da je več kot nujna gradnja nove klinike. Za novo stavbo je bilo v preteklih desetletjih že več načrtov, a nikoli ni bilo denarja.

Zdaj naj bi se vendarle premaknilo. Premier Janša je med nedeljskim obiskom, s katerim je obeležil začetek cepljenja proti covidu-19 v Sloveniji, povedal, da je ta naložba ena od prioritet v nacionalnem programu za okrevanje in odpornost. Slednji je podlaga za črpanje 5,2 milijarde evrov, predvidenih za Slovenijo v skladu za okrevanje EU po koronski krizi.

“Naredili bomo vse, da bo v naslednjih nekaj letih ta program izpolnjen. Ne samo v Mariboru ampak širom po Sloveniji, kjer bodo dodatne zdravstvene kapacitete zgrajene praktično v vseh slovenskih regijah,” je dejal Janša.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button