AktualnoLokalno

Gospodinjstva s povprečnimi dohodki v Kopru le stežka do stanovanja

Gospodinjstva s povprečnimi dohodki v Kopru zelo težko pridobijo stanovanje, kažejo izsledki analize Inštituta za študije stanovanj in prostora. Prav tako je zelo omejena ponudba novogradenj. V koprskem stanovanjskem skladu pričakujejo, da bo izgradnja stanovanjskih objektov ob Dolinski cesti konec leta 2023 vplivala vsaj na najemni trg.

 

 

Analiza stanja na stanovanjskem področju v Mestni občini Koper, ki jo je Inštitut za študije stanovanj in prostora pripravil za družbo ABC nepremičnine, je bila sicer omejena na pregled ponudbe na spletni strani Nepremicnine.net, vendar je podatek, da je v koprski občini Koper trenutno na voljo le 87 stanovanjskih enot, zelo poveden.

Kar 72 odstotkov od vseh enot dosega ceno 2000 evrov na kvadratni meter ali več, polovica pa je dražjih od 3000 evrov na kvadratni meter. Če pogledamo le stanovanja v večstanovanjskih objektih, pa jih 94 odstotkov presega ceno 2000 evrov na kvadratni meter oz. jih 60 odstotkov presega ceno 3000 evrov na kvadratni meter, izhaja iz analize.

Primerjava podatkov o cenah stanovanj in povprečnih dohodkov kaže, da gospodinjstva s povprečnimi dohodki v Kopru zelo težko pridobijo stanovanje, ugotavljajo avtorji raziskave. Gospodinjstva s povprečno plačo lahko s posojilom kupijo le 14 odstotkov vseh enot, od katerih pa jih je polovica manjših od 35 kvadratnih metrov. Medtem je na področju novogradenj ponudba stanovanj zelo omejena ter cenovno, pogosto pa tudi površinsko neprimerna, še kaže analiza.

Do podobnih zaključkov so prišli tudi v Javnem stanovanjskem skladu Mestne občine Koper. “Ta trend na obali traja že precej let in sicer nizka ponudba hiš in stanovanj in veliko povpraševanje s strani rezidentov, študentov, za oddajo turistom in kot lastniška stanovanja za počitniške namene. Na obali je potreben najvišji delež plače za nakup ali najem stanovanja v Sloveniji,” so navedli za STA.

Ob tem so navedli primerjalne podatke za leto 2018 o cenah stanovanj v treh statističnih regijah (obalno-kraške, savinjske in zasavske) ter Mestni občini Ljubljana. Ti po njihovih navedbah kažejo, da višina plač ni neposredno soodvisna od višine BDP po regijah ter da so prebivalci obalno-kraške regije v Sloveniji najbolj deprivilegirani glede reševanja stanovanjskega vprašanja.

V začetku prihodnjega leta je sicer predviden začetek gradnje enega objekta s 75 stanovanji, kjer je investitor občinski stanovanjski sklad, ter dveh objektov s po 45 stanovanji, kjer bo investitor republiški stanovanjski sklad. Skupaj 165 javnih najemnih stanovanj naj bi dokončali konec leta 2023. “Ta investicija bo imela vpliv na najemni trg, ne bo pa imela velikega vpliva na cene nepremičnin za nakup v Mestni občini Koper,” so še dodali v Kopru.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button