Lokalno

Družbe celjske regije lani s skokovito rastjo poslovanja

Družbe celjske regije so lani zabeležile skokovito rast poslovanja, kot še nikoli doslej. Letna poročila za leto 2021 je Ajpesu oddalo 5830 družb v regiji, od tega jih je dobiček ustvarilo 4116. Njihov skupni čisti dobiček je glede na leto 2020 porasel za 68 odstotkov na 492,7 milijona evrov, so sporočili iz celjske izpostave Ajpesa.

 

 

Prihodki vseh družb v regiji so lani v primerjavi z letom 2020 porasli za 21 odstotkov na 8,2 milijarde evrov. Denarni tok iz poslovanja se je povečal za dobro četrtino in je znašal 884,9 milijona evrov.

Čisto izgubo je lani zabeležila četrtina družb v celjski regiji, skupaj je znašala 38,3 milijona evrov, kar je 56 odstotkov manj kot leto prej. Dobro petino te izgube je ustvarilo 167 družb iz predelovalnih dejavnosti, s 14,1-odstotnim deležem so sledile družbe s področja trgovine.

Regijsko gospodarstvo v celoti je tako poslovno leto zaključilo s 454,4 milijona evrov neto čistega dobička, ki predstavlja razliko med skupnim dobičkom in skupno izgubo. To je 2,2-krat več kot leto prej.

Najmočnejši člen v celjski regiji so bile tudi lani družbe, ki opravljajo predelovalne dejavnosti. Te družbe so bile izrazito izvozno usmerjene, saj so ustvarile več kot dve tretjini vseh regijskih prihodkov na tujih trgih, zaposlovale so dobri dve petini vseh zaposlenih v regiji in hkrati ustvarile dve petini čistega dobička.

Celjsko gospodarstvo je v letu 2021 omogočilo 1561 novih zaposlitev, največ jih je bilo v gradbeništvu, sledile so družbe iz predelovalnih dejavnosti in trgovske družbe. Število zaposlenih pri vseh družbah v regiji se je lani povečalo za 1561 na 46.531.

Povprečna mesečna bruto plača v celjski regiji je lani znašala 1675 evrov, kar je glede na leto prej 7,2 odstotka več. Zaostanek za slovenskim povprečjem se je lani vendarle nekoliko zmanjšal, saj je bila regijska plača od povprečja na državni ravni nižja za 11,9 odstotka, leto prej pa za 12,1 odstotka.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button