Civilna iniciativa dosegla razpravo mestnega sveta o zaprtju mariborskega Glavnega trga

Mariborski mestni svetniki se bodo danes sešli na izredni seji na temo ureditve prometa v središču mesta. To je bil župan Saša Arsenovič prisiljen sklicati na pobudo skupine mestnih svetnikov in civilne iniciative, ki nasprotuje zaprtju Glavnega trga in dela Koroške ceste za motorni promet.

Seja, ki bo potekala preko videokonferenčnega sistema, je bila sklicana na podlagi vložene zahteve samostojnega mestnega svetnika Mihe Recka s podpisi 13 mestnih svetnic in svetnikov. Ti so s tem podprli zahtevo civilne iniciative Za pravično delitev prometnega bremena v centru Maribora, ki si prizadeva za ponovni razmislek o prometni ureditvi v središču mesta.

Po lanski obnovi Glavnega trga in Koroške ceste od Starega mostu do osrednje tržnice so namreč občinske oblasti ta odsek, ki je prej služil kot ena glavnih prometnih povezav med vzhodom in zahodom mesta, zaprle za motorni promet. Promet se je preusmeril na druge ulice, kar je pri tamkajšnjih prebivalcih zanetilo upor. Spletno peticijo je do konca januarja podpisalo 450 ljudi.

Zahtevajo, da se promet organizira tako, kot je bilo predvideno v projektni dokumentaciji za obnovo Glavnega trga. Torej da lahko po Koroški cesti teče dvosmerni promet mestnih avtobusov, vozil za lokalni promet, dostave ter intervencijskih služb, a z omejeno hitrostjo do 20 kilometrov na uro.

Župan medtem vztraja, da na območju Glavnega trga in tega dela Koroške ceste ni motoriziranega prometa z izjemo intervencijskih, dostavnih in vozil stanovalcev. Za razbremenitev okoliških ulic pa med drugim napoveduje izgradnjo predora pod mestom.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button