Celjska občina v razširitev sistema KolesCE

Celjska občina bo do konca letošnjega poletja s pomočjo sredstev Eko sklada kupila 71 novih koles, postavila 12 novih postaj za izposojo javnih koles in sistem KolesCe razširila po mestnih četrtih in krajevnih skupnostih. Projekt širitve sistema izposoje javnih koles je ocenjen na nekaj več kot 594.000 evrov.

Kot so sporočili s celjske občine, so od Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, pridobili 298.750 evrov nepovratnih spodbud, ki so namenjene naložbam v izgradnjo kolesarske infrastrukture. Ostali potrebni denar pa so zagotovili v letošnjem občinskem proračunu.

Nove postaje bodo povezane s kolesarskimi povezavami, na vsaki pa bo prostora za 10 koles. Trenutno na nekaterih lokacijah že gradijo betonske platoje, na katerih bodo postaje postavljene.

Omenjeni projekt je eden od ukrepov, ki jih je celjska občina leta 2017 opredelila v celostni prometni strategiji. Evropska prometna politika jim namreč nalaga, da vzpostavijo trajnostni prometni sistem, ki bo ustrezal gospodarskim, socialnim in okoljskim potrebam družbe. Da bodo zastavljene cilje dosegli, je treba nujno izboljšati pogoje za kolesarjenje.

Veliko dela na tem področju so po oceni občine že naredili. Tako gradijo kolesarske povezave, jeseni 2018 pa so uvedli sistem KolesCE, ki so ga občani zelo pozitivno sprejeli. Takrat so postavili 17 postaj in kupili 100 koles, lani maja pa so kupili še 50 koles in namenu predali novih pet postaj.

Trenutno imajo v Celju 22 postaj in 150 koles za izposojo, od katerih je večina električnih. Po zaključku projekta bodo imeli 34 postaj in 221 koles.

Nove postaje za izposojo javnih koles bodo postavili na lokacijah Plava laguna, Mirna pot, Trubarjeva ulica – Čopova ulica, Dečkova cesta, Ulica Mesta Grevenbroich – Drapšinova ulica, Pod lipami, Polule, Milčinskega ulica, Ribarjeva ulica, celjski sejem, Ljubečna in Teharje.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button