Barve spomina – večer slovenskih kratkih filmov

Mala loža pod Pretorsko palačo je prostor, kjer si lahko skozi leto ogledamo številne razstave. Včeraj zvečer pa so se obiskovalci vrnili v preteklost in si ogledali pet črnobelih filmov, nastalih med letoma 1946 in 1971 ter film Babičino seksualno življenje iz leta 2021.

 

Šlo je za dokumentarne in igrane slovenske kratke filme. Direktorica Zavoda Otok Lorena Pavlič pravi, da filmi »obravnavajo različne, zelo resne, družbene tematike, ki so se dogajale v takratni Jugoslaviji. Hkrati so z nekim satiričnim vpogledom, definitivno pa z zelo neposrednim in pronicljivim pogledom

Film Urške Djukić Babičino seksualno življenje se po datumu  nastanka razlikuje od filmov Franceta Štiglica, Jožeta Bevca, Jožeta Babiča in Maka Sajka, vendar se je zaradi resne tematike lepo vklopil v program ter prinesel nekaj več barv in živahnosti na filmsko platno. Ta animirano-dokumentarni film je letos prejel francosko filmsko nagrado cezar v kategoriji za najboljši animirani kratki film.

Včerajšnji dogodek je bil del poletnega programa Kino Istra, ki potuje v kraje brez umetniških kinematografov. Večina projekcij Kina Istra v Kopru je potekala v Pokrajinskem muzeju, tokrat pa so se odločili preizkusiti novo lokacijo in kinoprojektor postavili v malo ložo. Prostor so napolnili filmski navdušenci, toda tudi nihče, ki se je sprehajal po Čevljarski ulici, ni šel mimo, ne da bi si ogledal vsaj dela filma.

Source
Sonja Knežević
Preverite tudi
Close
Back to top button