5G v Luki Koper

V torek so v Luki Koper predstavili zaključke evropskega projekta 5G-Loginnov, ko so ga izvedli v zadnjih treh letih.

 

»5G tehnologije so trenutno najmodernejša tehnologija. Gre za izjemno varna omrežja, za omrežja, kjer ne prihaja do zakasnitve, ki omogočajo visoke hitrosti. Zato smo zelo veseli, da v enem takem projektu, kot je 5G-Loginnov, sodelujejo kar tri slovenska podjetja. V celotnem projektu sodeluje petnajst partnerjev iz osmih različnih držav in ker so trije od njih iz naše države, smo lahko upravičeno ponosni,« je dejala ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

5G je naslednja generacija sistemov brezžične tehnologije, ki bo zagotavljala večjo hitrost prenosa podatkov od prejšnjih generacij. Medtem ko evropsko povprečje pokritosti države s 5G-jem znaša 81 odstotkov, je v Sloveniji ta 67-odstotna. To pa je še zmeraj velik porast v primerjavi z letom 2020, ko je bila pokritost države 37-odstotna.

Čeprav se izraz 5G najpogosteje povezuje z mobilno telefonijo, se omrežje uporablja tudi za boljšo podporo komunikaciji med stroji, kar pospešuje avtomatizacijo. Tako bi lahko tehnologije 5G pomagale avtomatizirati procese v pristanišču. Projekt 5G-Loginnov so izvedli v petih pristaniščih. V Luki Koper testi potekajo že tri leta, vendar tehnologija še ni v splošni uporabi. Izvedli so različne teste, vzpostavili so dve vrsti omrežij 5G, namestili kamere na mestih, kjer ni mogoče namestiti žičnih kamer, na pristaniškem vlačilcu pa so vzpostavili dvosmerno komunikacijo. Luka Koper je za projekt prejela 350.000 evrov sofinanciranja.

Omrežje 5G je od svojega nastanka sprožilo številne razprave in teorije zarote o svoji varnosti, vendar so ministrica za digitalno preobrazbo in predstavniki koprskega pristanišča poudarili, da vse raziskave kažejo, da omrežje 5G ne bo ogrozilo zdravja prebivalstva.

Sonja Knežević

Source
Sonja Knežević
Back to top button