46 milijonov za prilagajanje na podnebne spremembe

Na zadnji redni seji je občinski svet Mestne občine Koper sprejel nekaj manj kot 107 milijonov evrov težak proračun za leto 2024. 46 milijonov evrov bo v letošnjem letu namenjenih za naložbe, ki so v veliki meri povezane s prilagajanjem na podnebne spremembe. Te prinašajo kup izzivov, s katerimi se bo občina morala spopasti. Med njimi so protipoplavni ukrepi za čim hitrejše odvajanje voda. »Eden od večjih ukrepov, ki je sicer državni, a občina vodi dokumentacijo in je tudi pripravila javni razpis, je projekt reševanja poplavnih površin ob ustju Badaševice. Sama projektna dokumentacija bo stala 1,2 milijona evra, v celoti pa je ocenjen na 6,5 milijona evra,« je povedal župan Aleš Bržan.  Zaključek tega projekta je napovedan za leto 2026.

Poleg tega ima občina v načrtu tudi nekaj kratkoročnih projektov, ki bodo izvedeni že v letošnjem letu. »V okviru Zelene infrastrukture načrtujemo projekt zadrževalnika na koprski Bonifiki, ki je v depresiji, zato da se vode lažje odvajajo,« je pojasnil župan. Načrtujejo tudi dodatno zasaditev dreves, ne le zaradi njihovega učinka ohlajanja okolja, ampak tudi zato, ker njihove korenine preprečujejo erozijo in utrjujejo zemljo. »Zelo pomembno je, da se to zgodi tudi v mestnem jedru, ker je vse skupaj že preveč zabetonirano,« je še poudaril Bržan.

V okviru priprav na podnebne spremembe bo Mestna občina Koper nekaj manj kot 1,85 milijona evrov namenila spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Velik poudarek namenjajo energetski samooskrbi. »Začenja se s sončno elektrarno na Garažni hiši Sonce, ki bo vzpostavljena v nekaj tednih. Nadaljujemo z elektrarno na OŠ Koper. Več objektov bomo v letošnjem letu pokrili s sončnimi paneli in s tem nadaljevali tudi v prihodnjih letih,« je napovedal koprski župan.

Pomemben del prilagajanja na podnebne spremembe je tudi prehranska samooskrba. V tem okviru bo občina nadaljevala s projektom namakalnega sistema v Vanganelski dolini, kjer bodo ponovili razpis za pripravo projektne dokumentacije, tokrat z večjimi sredstvi. Odobren pa je tudi razpis za urbane vrtove, manjše vrtičke za prebivalce, kjer si bodo lahko sami pridelali zelenjavo.

Poleg tega ima občina v načrtu tudi več manjših projektov povezanih z urejanjem protipoplavne zaščite. Na področju mestne občine Koper namreč povsod še ni zadostno urejena kanalizacija, kar se je pokazalo predvsem v nedavnih neurjih, ko je prihajalo do zamašitev ali prelivanja.

EVA BRAJKOVIĆ

Back to top button