EUSlovenijaSvet

Logar: Ukrepi Kitajske skregani s temeljnimi vrednotami EU

Kitajski povračilni ukrepi v odziv na sankcije EU zaradi kršenja človekovih pravic Ujgurom so skregani s temeljnimi vrednotami EU, je danes poudaril zunanji minister Anže Logar. O možnosti poziva veleposlaniku Kitajske na pogovor pa je dejal, da še zbirajo informacije, na podlagi katerih se bodo odločili o nadaljnjem ukrepanju.

 

Odločitev Kitajske ne prispeva k oblikovanju partnerskega odnosa med EU in Kitajsko v ključnem času, ko je na mizi pomemben dogovor o krepitvi naložbenega sodelovanja, je poudaril Logar v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju po dvodnevnem zasedanju zunanjih ministrov članic zveze Nato.

Zaostrovanje odnosov med EU in Kitajsko namreč ogroža investicijski sporazum, o katerem sta strani lani decembra po sedmih letih pogajanj dosegli načelni dogovor.

Kitajski povračilni ukrepi, na primer uvrstitev evropskih poslancev in politično-varnostnega odbora EU na črni seznam, so “skregani s temeljnimi vrednotami, na katerih temelji EU”, je še izpostavil minister.

Nekatere članice so v odziv na kitajske povračilne ukrepe poklicale na pogovor veleposlanika Kitajske. Logar je na vprašanje, ali bo to storila tudi Slovenija, odgovoril, da trenutno poteka podrobno preverjanje, kaj kitajska poteza pomeni, in da se bodo na podlagi tega odločili o nadaljnjih ukrepih.

“To je ena od možnosti. Še zbiramo vse relevantne informacije in na podlagi tega se bomo odločili o nadaljnjem ukrepanju v smeri zaščite slovenskih interesov,” je povedal minister v povezavi s to možnostjo.

Kitajska je uvedla sankcije proti desetim evropskim politikom in raziskovalcem ter štirim pravnim osebam oziroma organom EU v odziv na sankcije EU proti štirim kitajskim uradnikom in javnemu varnostnemu uradu zaradi ravnanja z muslimansko manjšino Ujgurov v avtonomni pokrajini Xinjiang.

Več evropskih držav je nato na pogovore poklicalo veleposlanike Kitajske in kritiziralo ravnanje Pekinga. Kitajsko zunanje ministrstvo pa je na pogovor poklicalo vodjo delegacije EU v Pekingu Nicolasa Chapiusa ter unijo pozvalo, naj konča spor, da ne bi dodatno škodovali kitajsko-evropskim odnosom.

To so sicer prve sankcije EU proti Kitajski zaradi človekovih pravic po pokolu na Trgu nebeškega miru leta 1989. Hkrati z EU so sankcije v ponedeljek uvedle tudi ZDA, Velika Britanija in Kanada.

Kitajske oblasti so v preteklih letih v prevzgojna taborišča v Xinjiangu zaprle več kot milijon Ujgurov in pripadnikov drugih manjšin, s čimer naj bi jih želeli prisilno asimilirati. Kitajske oblasti trdijo, da gre za centre za poklicno izobraževanje, v katerih naj bi izkoreninili ekstremizem in terorizem.

Source
STA
Back to top button