Slovenija

Logar na mednarodni konferenci o odnosih v mednarodni skupnosti

Zunanji minister Anže Logar se je danes udeležil mednarodne konference Raisina Dialogue, na kateri govorijo o odnosih v mednarodni skupnosti. V svojem nastopu je izpostavil pomen okrepljenega sodelovanja med Evropsko unijo in ZDA v spremenjenem mednarodnem in varnostnem okolju, so navedli na MZZ.

Logar, ki se je konference udeležil na povabilo organizatorjev Observer Research Foundation in indijskega zunanjega ministrstva, je sodeloval na panelu z naslovom Obnova Evrope: krmarjenje po političnem kompasu. Poleg njega so na njem nastopili portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva, romunski zunanji minister Bogdan Aurescu in programska direktorica beograjskega Centra za evropske politike Milena Lazarević.

V svojem nastopu je vodja slovenske diplomacije izpostavil ključen pomen okrepljenega sodelovanja med EU in ZDA v spremenjenem mednarodnem in varnostnem okolju, so navedli na zunanjem ministrstvu.

Glede odnosov med unijo in Kitajsko je opozoril na neuravnoteženo gospodarsko menjavo med Slovenijo in Kitajsko. Dejal je, da je bilo nedavno sprejetje sankcij Kitajske proti državljanom EU slaba odločitev, ki utegne zaznamovati tudi evropske razprave o investicijskem sporazumu med Kitajsko in EU.

Medtem je poudaril pomen Indije kot največje svetovne demokracije v Indo-Pacifiškem prostoru in se zavzel za močno strateško partnerstvo med EU in Indijo. Opozoril je tudi na pomen koprskega pristanišča za prometne in gospodarske povezave Indije z Evropo, so zapisali na MZZ.

Kot so pojasnili, je mednarodna konferenca Raisina Dialogue ena vodilnih globalnih platform za poglobljene geopolitične in geoekonomske razprave. Nosilna tema letošnje izvedbe, ki poteka prek videokonference, je pandemija covida-19.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button