SlovenijaKultura

Ljubljanska džamija prejemnica nagrade portala ArchDaily

Svetovni portal za arhitekturo ArchDaily, ki že 12 let izbira objekte leta s pomočjo bralcev, je letos izmed nekaj tisoč predlogov izbral 15 zmagovalcev, ki so prejeli nagrade za najboljše arhitekturne rešitve. Med njimi je tudi Muslimanski kulturni center v Ljubljani, ki je nagrajen v kategoriji verskih objektov.

Kot piše na portalu ArchDaily, ne verjamejo v nujnost strokovnih žirij za presojanje o kakovosti arhitekture. Zaupajo svojim bralcem, da bodo izbrali objekte, ki zaradi svoje lepote, domiselne zasnove, kreativnosti ali namembnosti, predstavljajo najboljše arhitekture leta.

Muslimanski kulturni center v Ljubljani v Ljubljani so zasnovali v arhitekturnem biroju Bevk Perović arhitekti. Kot je pred časom za STA povedal arhitekt Matija Bevk, so njegovo gradnjo videli tudi kot priložnost, da tedaj degradirano območje prestolnice vrnejo v uporabo mestu. Zato so ga zasnovali kot odprto strukturo, kjer med seboj različni objekti tvorijo javni prostor, ki se odpira na ulico.

Center sestavlja šest objektov bele barve. Narejeni so iz betona, jekla, stekla in lesa in so obdani z belo železno konstrukcijo. Džamija, sakralni objekt, je v obliki kocke, ob njej samostojno stoji minaret.

Leta 2020 so Matija Bevk, Vasa J. Perović in Christophe Riss zanj prejeli Plečnikovo nagrado. Kot je tedaj v utemeljitvi zapisala žirija, so avtorji s projektom ustvarili urbanistični, arhitekturni in izvedbeni presežek ne le v nacionalnem, temveč tudi v evropskem okviru.

Source
sta.si
Back to top button