Levica za sejo odbora za delo glede minimalne študentske urne postavke

V Levici so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za delo, na kateri bi razpravljali o neuskladitvi minimalne študentske urne postavke z dvigom minimalne plače. Ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju očitajo, da urne postavke kljub obljubi ni zvišal, ob tem pa zahtevajo tudi povrnitev izpada dohodka študentom.

Kot je v današnji izjavi za medije v DZ dejal poslanec Levice Miha Kordiš, so že prejšnji teden opozorili, da je minister “nezakonito pozabil na uskladitev minimalne študentske urne postavke z dvigom minimalne plače”. S tem je oškodoval delavce študente, so prepričani.

“Kljub našemu pozivu iz prejšnjega tedna, ki so se mu pridružile tudi različne sindikalne delavske organizacije, in kljub obljubi ministra, da bo minimalno študentsko urno postavko dvignil do konca tedna, se to ni zgodilo,” je opozoril Kordiš.

Z nujno sejo parlamentarnega odbora želijo po njegovih besedah zagotoviti zvišanje urne postavke, ki jo študenti zelo potrebujejo, da lahko “preživijo v teh še posebej težkih časih”.

“S sklicem seje pa želimo doseči tudi, da se izpad dohodka, ki ga je minister povzročil s svojim neukrepanjem, študentom tudi povrne. Že ene mesec je od tega, kar bi študenti morali biti deležni povišice, pa je niso bili. Ministrstvo jo mora nadomestiti,” je še pozval.

Z novelo zakona o uravnoteženju javnih financ, ki je bila sprejeta novembra 2019, se je minimalna urna postavka za študente z začetkom lanskega leta zvišala z 4,89 na 5,40 evra bruto oziroma z 4,13 na 4,56 evra neto. Zakon pa je določil tudi, da minister za delo ob spremembi minimalne plače določi nov znesek minimalne bruto urne postavke.

Novi znesek minimalne plače je bil objavljen 20. januarja. Cigler Kralj je v četrtek napovedal, da bo z objavo v uradnem listu nova najnižja urna postavka za dijaško in študentsko delo z objavo v uradnem listu predvidoma določena do konca tedna, in sicer pri 5,89 evra bruto.

V Levici in Študentski organizaciji Slovenije so že pred tem opozarjali, da je “pozabil” na uskladitev z rastjo minimalne plače. V Levici so ministra minuli teden tudi pozvali k odstopu.

Source
STA
Back to top button