AktualnoSlovenija

Levica še drugič v zbiranje podpisov za referendum o vojaških investicijah

V Levici bodo danes začeli zbirati podpise pod zahtevo za razpis referenduma o v petek sprejeti noveli zakona o izvrševanju proračuna. Menijo namreč, da želi vlada z novelo najti obvod za nakupe orožja, medtem ko odločitev ustavnega sodišča glede referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski še ni znana.

DZ je zakon o izvrševanju državnih proračunov za leti 2021 in 2022 sprejel novembra, vanj pa zapisal, da kot izjema od omejitev prevzemanja obveznosti veljajo tudi pogodbe za investicije v Slovenski vojski na podlagi posebnega zakona. Januarja letos je ustavno sodišče zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v vojski začasno zadržalo, v postopku presoje pa ima tudi pobudo za razpis referenduma o njem.

Z novelo zakona o izvrševanju proračuna pa je DZ zdaj določil, da kot izjema od omejitev prevzemanja obveznosti iz proračuna ne veljajo pogodbe za investicije na podlagi posebnega zakona, pač pa predvidene s splošnim dolgoročnim programom opremljanja in razvoja Slovenske vojske ter srednjeročnim obrambnim programom za njegovo izvedbo.

DZ je v petek novelo zakona podprl z 49 glasovi za, 33 poslancev je bilo proti. Poslanec Levice Luka Mesec je že v DZ napovedal, da bodo danes začeli zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma.

Levica in SD sta že po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski od letos do leta 2026 v DZ vložili več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, a je koalicijska večina le dan zatem potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Je pa ustavno sodišče pozneje izvajanje zakonske podlage za dolgoročnejše vojaške investicije zadržalo do končne odločitve o ustavnosti zakona.

Začetek kampanje in zbiranja podpisov po terenu bodo v Levici pospremili z novinarsko konferenco ob 12. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani, na njej pa bo spregovoril poslanec in koordinator Levice Luka Mesec.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button