Levica po zagovoru veleposlanice v Izraelu želi recipročen ukrep

Slovenija se obotavlja poklicati izraelskega veleposlanika na zagovor zaradi napada na Gazo, je bila danes v odzivu na izraelski poklic slovenske veleposlanice v Tel Avivu kritična stranka Levica. “Izrael ve, kaj počne, in nima zadržkov, da to uveljavlja. Tudi mi bi morali narediti enako,” so željo po recipročnem ukrepu izrazili v stranki.

Izrael je zaradi glasovanja za članstvo Palestine v Združenih narodih v nedeljo na pogovor poklical slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez, medtem ko se slovenska zunanja politika obotavlja poklicati izraelskega veleposlanika na zagovor zaradi napada na Gazo, so kritični v Levici.

“Izrael ve, kaj počne, in nima zadržkov, da to uveljavlja. Tudi mi bi morali narediti enako. Stopnjevanje diplomatskega in gospodarskega pritiska proti Izraelu je edino, kar lahko zaustavi genocid v Gazi,” je še dodala koalicijska stranka.

Poklic slovenske veleposlanice v Tel Avivu na pogovor je v ponedeljek potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je pojasnila, je Izrael države, ki so pretekli teden v Varnostnem svetu ZN glasovale za priporočilo za članstvo Palestine v ZN, povabil na pogovor.

“Izrael je ponovil že znana stališča, ki jih je izrekel tudi v Varnostnem svetu, naša veleposlanica pa je potrdila in ponovila stališča Slovenije, da za nas članstvo Palestine v Organizaciji Združenih narodov nikakor ne ogroža varnosti in stabilnosti Izraela,” je povedala ministrica.

O tem, ali bo zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo izraelskega veleposlanika, po besedah Fajon še niso odločali. So pa v stalnih stikih z veleposlanikom, je dodala.

Fajon je v začetku marca v telefonskem pogovoru izraelskemu kolegu Izraelu Kacu prenesla pričakovanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, vključno z dogovorom o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev za civiliste v palestinski enklavi.

Da ni več dvoma, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci, so v Levici poudarjali že sredi februarja, ko so predstavili pobudo, ki poziva zunanje ministrstvo, da pokliče izraelskega veleposlanika na pogovor, da se Slovenija pridruži tožbi Južne Afrike zoper Izrael in proti njemu uvede sankcije.

Back to top button