AktualnoSlovenija

Letos več kršitev prometnih predpisov pri voznikih tovornih vozil, začenja se nova preventivna akcija za večjo varnost v prometu

Pri voznikih tovornih vozil je letos zaznati za skoraj petino več kršitev prometnih predpisov kot v enakem obdobju lani, ugotavljajo na Agenciji za varnost prometa. Zato danes začenjajo z novo akcijo osveščanja voznikov za več varnosti v prometu. Že danes med 10. in 18. uro bodo na več avtocestnih počivališčih razdeljevali izobraževalno gradivo.

V Sloveniji tranzitni promet narašča, z večanjem prometa pa se povečajo tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč. V okviru prizadevanj za zagotovitev večje varnosti voznikov tovornih vozil je Agencija RS za varnost prometa izdala novo knjižico Varen prevoz tovora, ki jo bodo razdelili po šolah vožnje, izpitnih centrih in izvajalcih tehničnih pregledov.

Med poostrenim nadzorom nad vozniki tovornih vozil, ki bo potekal prihodnji teden, bo knjižico razdeljevala tudi policija. Knjižico pa bodo danes in naslednjo soboto na avtocestnih počivališčih skupaj z vodo razdeljevali tudi predstavniki agencija za varnost prometa.

Med 1. januarjem do 30. junijem se je na slovenskih cestah pripetilo 1099 prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil, kar je v primerjavi z lanskim primerjalnim obdobjem, ko so zabeležili 985 prometnih nesreč, 12 odstotkov več, so izpostavili na agenciji.

Vozniki tovornih vozil so povzročili 703 prometnih nesreč (lani 633) oz. skoraj dve tretjini vseh prometnih nesreč.

Vozniki avtobusov so bili letos udeleženi v 97 prometnih nesrečah (lani v enakem obdobju v 90), od tega so jih povzročili 29 (lani 26), oziroma skoraj tretjino. Nepravilen premik z vozilom v zadnjem petletnem obdobju prednjači med vzroki prometnih nesreč tovornih vozil.

V lanskem letu so domači vozniki povzročili 869 prometnih nesreč oz. 62 odstotkov vseh prometnih nesreč. Zaradi povzročitelja prometne nesreče, domačega voznika tovornega vozila, so v lanskem letu umrli trije udeleženci cestnega prometa, prav toliko jih je umrlo zaradi tujih voznikov tovornih vozil, so še izpostavili na agenciji.

Letos je pri voznikih tovornih vozil zaznati za skoraj petino več kršitev prometnih predpisov kot v enakem obdobju lani. V prvem polletju so pri teh voznikih ugotovili že 22.783 kršitev prometnih predpisov, kar je 19,5 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani (19.067 kršitev). Pri voznikih avtobusov so v tem času ugotovili 297 kršitev, lani pa 299 kršitev prometnih predpisov, kar je 0,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Najpogostejše kršitve so povezane s prekoračitvijo hitrosti (5527 kršitev), preobremenjenostjo vozil (3764), neuporabo varnostnega pasu (2409), nepravilnostmi, povezanimi s tovorom (1121), neustrezno tehnično brezhibnostjo vozil (516) ter neupoštevanjem obveznih počitkov in odmorov voznikov (689).

Agencija in policija vse udeležence v cestnem prometu pozivata k upoštevanju cestnoprometnih pravil in razmer na cesti, k strpnosti in odgovorni vožnji. Opozarjajo na obvezo pripenjanja z varnostnim pasom, neuporabo mobilnega telefona med vožnjo, dosledno zagotavljanje ustrezne varnostne razdalje, načrtovanje poti in počitkov, upoštevanje razmer na cestah, voznike pa znova pozivajo tudi, naj za volan vselej sedejo trezni.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button