Letna inflacija v maju ostaja 2,1-odstotna, na mesečni ravni 0,9-odstotna

V Sloveniji so bile cene življenjskih potrebščin maja na letni ravni tako kot aprila v povprečju višje za 2,1 odstotka, na mesečni ravni pa je bila inflacija 0,9-odstotna. Letno inflacijo so najbolj višale podražitve goriv in energije, mesečno pa podražitve različnih izdelkov in storitev, je danes objavil statistični urad.

Majska letna rast cen je bila enaka kot v prejšnjem mesecu, torej 2,1-odstotna, potem ko je bila maja lani 1,2-odstotna deflacija. Povprečna 12-mesečna rast cen se je znižala in je bila ničelna, potem ko je bila v maju 1,2-odstotna.

Blago se je v letu dni v povprečju podražilo za 3,6 odstotka, storitve pa so se za 0,6 odstotka pocenile. Trajno blago je bilo dražje za 1,7 odstotka, poltrajno blago za 1,6 odstotka, blago dnevne porabe pa za 4,7 odstotka.

Višje cene električne energije (v povprečju se je podražila za 40,7 odstotka) in naftni derivati (tekoča goriva so se podražila za 41,3 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila za 20,2 odstotka) so k letni inflaciji prispevali največ, in sicer po eno odstotno točko.

Medtem so letno inflacijo blažili za povprečno 10,2 odstotka cenejši počitniški paketi in za 2,7 odstotka cenejša hrana, vsaka skupina je letno inflacijo znižala za 0,4 odstotne točke.

Blago se je maja v primerjavi z aprilom podražilo za 0,8 odstotka, cene storitev pa so bile v povprečju višje za 1,2 odstotka.

K mesečni rasti cen sta največ, 0,2 odstotne točke, prispevali dražja obleka in obutev (za 3,3 odstotka). Po 0,1 odstotne točke so prispevale še višje cene svežega sadja (za 4,7 odstotka), stanovanjskih stroškov (za 0,5 odstotka), farmacevtskih proizvodov (za 2,3 odstotka), goriv in maziv za osebna vozila (za 2,0 odstotka), mobilne telefonije (za 5,7 odstotka), drugih rekreacijskih predmetov, vrtnarjenja in malih živali (za 1,9 odstotka) ter počitniških paketov (za 4,3 odstotka).

Opaznejših pocenitev v maju glede na predhodni mesec statistiki niso zaznali.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila maja 2,2-odstotna, potem ko je bila maja lani zabeležena 1,4-odstotna deflacija. V povprečju so v 12 mesecih do maja letos po tem izračunu cene upadle za 0,2 odstotka, potem ko so se v enakem obdobju lani zvišale za 1,3 odstotka. Mesečna rast cen je bila 0,7-odstotna.

Source
STA
Back to top button