HeadlineAktualnoSlovenijaGospodarstvo

»Lepota prihaja iz nas in iz narave, ki nas obdaja«

11. februarja obeležujemo mednarodni dan žensk in deklet v znanosti, katerega namen je doseči polno in enako udeležbo žensk v znanosti. Čeprav znanstveno raziskovalno področju tudi v Sloveniji ostaja področje, v katerem prevladujejo moški, po dostopnih podatkih Statističnega urada je delež žensk v raziskovalni dejavnosti 34,5 odstotka in pod evropskim povprečjem. Slovenske znanstvenice kljub manjšini dokazujejo, da njihovi dosežki izboljšujejo svet prihodnosti.   

Doktorica kemijskih znanosti, Rebeka Prislan je mlada, uspešna in odločna ženska, ki je svoje življenje posvetila naravoslovju. Lani je po 17ih letih v farmacevtski industriji pustila dobro plačano zaposlitev in se pogumno podala na samostojno pot. Z združitvijo strokovnega znanja in veliko odgovornostjo do posameznika je ustanovila svoje podjetje, kjer ustvarja slovensko linijo varne in zaupanja vredne kozmetike. A znanost je zgolj raziskovalno področje naše sogovornice, Dr. Rebeka Prislan je predvsem ljubeča žena, mama treh otrok, bioenergetičarka, podjetnica, srčna sogovornica in kratko malo “super ženska”. 

Foto: Osebni arhiv. Rebeka Prislan

 

Zakaj si se odločila za izobraževanje na področju kemije? 

Kemija me je prevzela že ob prvem srečanju, v sedmem razredu osnovne šole. Prav radovedno sem prisluhnila vsaki šolski uri, saj sem imela občutek, da je zelo zanimiva in hkrati mistična. Učili smo se o stvareh, ki jih s prostim očesom ne vidimo. Zanimalo me je več. Kaj je atom? Zakaj nastane molekula?

Podiplomski študij sem nadaljevala na področju analizne kemije in leta 2010 uspešno zaključila doktorski študij kemijskih znanosti. Po diplomi sem se zaposlila v novomeški Krki na oddelku za razvoj in raziskave. V farmacevtskem podjetju sem ostala 17 let. Leta 2020 sem stopila na samostojno poslovno pot.

Kako si se znašla v svetu znanosti in od kod ideja za lastno podjetje? 

Z vstopom na študij kemije sem stopila v svet znanosti. Ob prvi zaposlitvi nisem razmišljala o svojem podjetju. Farmacevtska industrija mi je ponudila učenje na najnovejših analiznih aparaturah in mi podarila veliko dodatnega znanja. V vlogi znanstvenice na področju raziskav in razvoja sem kot znanstvenica dobila veliko izkušenj. 

Z željo po izdelavi kozmetičnih izdelkov za mojo družino je počasi nastajala tudi ideja o znanstvenem pristopu razvoja kozmetičnih izdelkov. Lahko rečem, da se je moja poslovna pot začela razvijati z izdelavo prve kreme za obraz in razvojem prvega dezodoranta. Hvaležna sem za vse pridobljeno znanje in izkušnje, saj mi je omogočilo, da sem pozorna na vsak korak pri nastanku novega izdelka. Od prebiranja analiznih certifikatov in varnostnih listov surovin do pravilne izdelave kreme.

Kako ocenjuješ položaj ženske v znanosti, v primerjavi z moškimi? Si občutila razlike med spoloma pri svojem delu? 

Biti uspešna podjetnica v sodobnem času je težko predvsem zato, ker moraš uskladiti družinsko in poslovno življenje, hkrati pa še najti nekaj malega časa »za odklop«.

Za zdaj nisem dobila občutka, da bi zaradi mojega spola težje odprla kakšna vrata. Imam čudovite izkušnje pri sodelovanju z ženskami in moškimi. 

Mislim, da smo potrebo po (dodatnem) dokazovanju, da smo ženske podjetnice enako ali celo bolj sposobne od moških kolegov na slovenskem trgu že prerasli.

Nisem dobila občutka, da bi mi kot ženski bilo težje delovati na področju znanosti. Menim, da mora vsak pri sebi, ne glede na spol, oceniti, v kakšni vlogi se najbolje počuti. 

Si kdaj začutila manjvreden odnos kot v primerjavi s svojimi moškimi kolegi? 

V farmacevtski industriji sem v vseh 17ih letih spoznala veliko ljudi. Morem reči, da nisem nikoli čutila, da nisem enakopravna z moškimi. Sem ena tistih, ki obožuje strokovne debate tako z moškimi kot z ženskami.

Tudi odkar sem na samostojni poti, tega ne čutim. Sem celo pozitivno presenečena, kako uspešno sodelujem z različnimi strokovnjaki in podjetji. Večinoma so to moški. Danes verjamem, da imam na svojem področju res veliko znanja in izkušenj, zato tudi ne bi dovolila, da bi me kdo postavil v manjvreden položaj. 

Kaj ti je bilo kot znanstvenici v največjo pomoč, kakšno vlogo ima pri tem podpora družine? 

Ko sem stopila na samostojno poslovno pot, mi je bila najbolj pomembna podpora družine. Z njihovim zaupanjem sem občutila še večjo hvaležnost. Nekateri pravijo, da ustvarjam posebno, srčno pot, in ob podpori družine sem se zavedala, da so prav oni tisti, ki mi dajejo na moji poti moč, pogum, podporo, vztrajnost, srčnost in veliko ljubezni.  Cenim vsak trenutek, ki ga preživim s svojo družino.

Od kod pogum, da zapustiš dobro plačano zaposlitev v farmacevtski industriji in se podaš na svojo pot? 

Prelomnic je bilo v mojem življenju kar nekaj, tako na poslovnem, kot tudi na osebnem področju. Prva prelomnica je bila odločitev za študij kemije, kjer sem se navdušila nad kariero znanstvenice, hkrati pa sem spoznala svojega moža. Druga prelomnica je bila selitev v Ljubljano in ustvarjanje družine. Tretja prelomnica je bila, ko sem ugotovila, da mi izzivi v službi ne zadoščajo več in sem začela iskati svojo pot. Četrta prelomnica je bila, ko sem zbrala dovolj poguma, da sem se odločila za samostojno pot.

Morem priznati, da sem lansko leto bila na bistveni prelomnici v moji karierni poti, saj sem se odločila za samostojno pot v katero verjamem z vsem srcem in sledim sloganu »lepota prihaja iz nas in iz narave, ki nas obdaja«.

Pri podjetnosti se mi zdi ključno, da se združi klic srca in finančna neodvisnost. Izdelke je potrebno narediti ekonomsko uspešne, kar pomeni, da so všečni meni in trgu, sicer podjetje ne obstane.

Gonilo na moji poti je želja po eksperimentiranju in razvoju novih izdelkov, spoznavanje drugih podjetnikov in tkanje poslovne mreže, sledenje svoji intuiciji in nasmehi zadovoljnih strank.

Oblikovanje lastne linije kozmetičnih izdelkov je nastalo iz osebne potrebe, da bi svojim otrokom zagotovila kar se da kakovosten, varen in naraven izdelek. Danes je v kozmetični liniji že 40 registriranih izdelkov, ki navdušujejo. 

Nastanek prvega kozmetičnega izdelka se kaj dosti ne razlikuje od nastanka ostalih izdelkov. Začne se z idejo, določi se namen uporabe in komu bo izdelek namenjen. Nato se izbere kozmetična oblika izdelka in se določijo še sestavine. Sledi izbor embalaže in že nastanejo prvi prototipi izdelka. Z ekipo strokovnjakov preučimo vse idejne prototipe. V nadaljevanju sledi izvedba kemijsko-fizikalnih testov, korekcije sestave, včasih samo vonja. Izvedejo se novi testi, določi se rok uporabe in izvedejo se mikrobiološki testi. Izdela se stabilnostna študija in se pripravi vizuelna podoba izdelka (nalepke na embalaži). Na koncu se pripravi še podatkovni dosje, ocena varnosti, sledi registracija izdelka in juhu, nov kozmetični izdelek je tu.

Foto: Leonard Bajt

Ponosna sem, da mi je uspelo sestaviti celo zgodbo- pripeljati izdelke od idejne zasnove, do razvoja, korekcije sestave, vseh mikrobioloških testiranj, uspešno zaključene ocene varnosti izdelkov, izdelane celostne podobe ter da dajem na trg vedno več izdelkov. Zaupanje svojih strank pridobivam z osebnim pristopom, predvsem pa kakovost mojih storitev in izdelkov govori sama zase.

Ima tudi znanstvenica slab dan? 

Seveda, tudi sama imam kdaj slab dan. To kar povem na glas in jih prosim za razumevanje. Včasih potrebujem le pol ure počitka, meditacije in sem takoj boljše volje. Pogosto imam tudi polno poslovnih idej. Mož mi je v veliko pomoč, saj tudi on zelo dobro pozna področje kemije in mi pomaga pri izbiri tiste najboljše ideje. 

Ukvarjaš se tudi z bioenergijo? Kdaj si zakorakala na to raziskovalno področje? 

Že v gimnaziji so me začele zanimati teme, povezane z intuicijo in področjem nevidnega. Še danes se spomnim prve prebrane knjige z naslovom Življenje po življenju. Ob branju so se mi pojavila mnoga vprašanja.  Iskala sem odgovore skozi knjige, seminarje. Z tečajom meditacij in  runami sem vstopila v svet raziskovanja energijskih simbolov.

Skozi leta sem se z raznimi tehnikami učila prisluhniti telesu. Kako je telo zgrajeno? Kako čutimo? Kaj nam telo sporoča? Kdaj potrebuje počitek? Česa ne more več nositi? Kako mu prisluhniti? Tudi sama sem šla čez pot odlaganja veliko žalosti, bolečine, jeze, zamer in dvomov, saj telo ni zmoglo več nositi vsega bremena. Počasi sem začela odpuščati sebi in drugim. Nehala sem tekmovati sama s seboj in si postavljati previsoka pričakovanja. Prenehala sem se dokazovati drugim. Začutila sem notranji mir in lahkotnost telesa.  Pred menoj se je odprl nov svet. 

Vrnile so se zaznave barv iz otroštva in postale še močnejše. Skozi leta dela na področju energij in raziskovanju lastnih občutkov sem razvila svojo tehniko bioenergoterapije. 

Moč intuicije in dotika je res neverjetna. Če jima prisluhnemo, nam pomagata narediti korak naprej. Življenje si lahko predstavljamo, kakor hojo po stopnicah. Počasi hodimo navzgor. Stopnico za stopnico. Pri tem srečujemo različne ljudi. In skozi čas raziskujemo skrivnosti naše hoje k poti navzgor. Vsak nov korak je naša nova zmaga. Telo me je ustavilo z bolečinami. Tedaj sem počasi plezala po stopnicah raziskovanja mojih občutij, razmišljanj in delovanja. Prišla sem do svojega notranjega miru in sreče. 

Posebej v zadnjem času se zdi, da smo ljudje psihično izčrpani, polni bremen. Pogrešamo upanje in vero v boljši jutri. Zdi se, da si ti našla to pot in na to skušaš popeljati tudi druge. Eden tvojih ciljev je, da ljudje pridejo do občutenja miru in sreče. 

Vsak od nas ima svojo življensko pot. Sama sem šla skozi obdobje, ko sem se izgubljala v notranjih bojih, žalosti, previsoko postavljenih pričakovanjih. Vesela in hvaležna sem, da so ostale v preteklosti. Danes lahko svobodno diham.

Z vstopom v osebno ravnovesje se mi je odprl nov svet, svet notranjega miru, sreče in ljubezni. Svoje življenje sedaj živim in se predam v popolnosti svojega čutenja.

Oseba mora biti pripravljena iti na pot odlaganja bremen. Takrat ji lahko pomagam. Včasih moremo postaviti nove temelje v mislih in prepričanjih. Pot do občutenja miru in sreče včasih ni enostavna, vendar je vredno iti po njej, saj na koncu pridemo do največjega darila- notranjega miru, ki ga podarimo sebi. 

Kako pomagati ljudem, katerih bremena so pretežka, da bi videli “luč” na koncu tunela? 

Vsak od nas je drugačen in ima tudi drugačno prehojeno pot. S posameznikom skupaj izberemo tehniko, ki mu ustreza in začnemo z odlaganjem bremen. Osebo vodim, ona sama dela notranje premike. Napredek na energijskih nivojih posameznika tudi spremljam s slikanjem energijskega polja. Pomagati želim posamezniku do občuti mir in ljubezen do sebe, da se veseli vsakega novega dne.  

Kakšen je nasvet za dobro in polnovredno življenje? 

Vsak trenutek nam je podarjen. Mi smo tisti, ki kreiramo svoje misli in dejanja. Vemo, kako moramo delovati. A včasih je težko. Težko je sprejeti izkušnjo, ob kateri nam ni prijetno. Podajmo se na pot iskanja odgovorov. Podajmo se na pot k odpuščanju. Podajmo se na pot k sprejemanju. Spoznajmo, da je lepota tista, ki prihaja iz nas. Dovolimo našemu srcu, da zasije. Dovolimo si čutiti. Dovolimo si zažareti. Zaslužimo si lepoto dobrega počutja. Na koncu bomo obdarjeni tudi z notranjim mirom. Tega cenimo in bodimo zanj hvaležni vedno, ko ga občutimo.

Vsakemu bi svetovala, da najprej sam pri sebi ugotovi, kaj ga sprošča. Lahko je to sprehod, poslušanje glasbe, branje knjige, gledanje filma ali meditacija. Ko spozna svoje orodje za sproščanje, je to prvi korak k razvajanju sebe. 

Source
A. G.

Povezani Članki

Back to top button