Lepe znanosti: ko grafikoni in sheme postanejo umetnost

Poudarki zgodbe
  • Razstava je odprta do 21. januarja 2021 v Projektnem prostoru DUM.

Kaj se zgodi, ko estetski ravnodušnosti znanosti pripišemo likovnost? Odgovore išče samostojna razstava slovenske vizualne umetnice Nike Špan, ki jo odpirajo danes v Projektnem prostoru DUM.
Eksperiment Nike Špan temelji namreč na prenosu tipičnih znanstvenih vizualizacij – grafikonov, shem, simulacij, modelov – v kontekst umetnosti, je ob postavitvi zapisal kustos Vladimir Vidmar.

“Pri tem popolnoma v oklepaj postavi njihov izvirni namen; popolnoma je irelevantno, na kaj se te nanašajo in kaj vizualizirajo, pomembna ji je samo forma njihove vizualizacije. Na isti način, kot so v klasični teoriji lepih umetnosti te predmet čiste brezinteresne estetske presoje, neomadeževane s praktičnimi oziri, je kriterij izbire znanstvenih shem njihova čisto vizualna kakovost,” je še razmišljal v svojem besedilu.

Med vsebino in njeno materializacijo

Privlačnost znanosti in njenih protokolov v Lepih znanostih se osredotoča na trenutek, ki je nadvse pomemben za umetnost. Gre za vprašanje zavezujoče povezave med vsebino in njeno materializacijo oziroma vizualizacijo. Kustos poudarja še, da bi bilo narobe razumeti projekt Nike Špan kot kritiko vezi med umetnostjo in znanostjo.

Nika Špan (1967) ustvarja na različnih področjih likovne umetnosti od instalacij, videa, performansa do prostorskih in zvočnih intervencij. Živi v Düsseldorfu in Ljubljani.

Source
rtvslo.si
Back to top button